Rutte over opstappen Farage: Brexit lijkt een spel geworden

Premier Mark Rutte vindt het schandalig dat Nigel Farage is opgestapt als leider van de eurosceptische Britse partij UKIP, als zoveelste politieke leider in het Verenigd Koninkrijk. 'Deze man denkt dat het een groot spel is dat hij gespeeld heeft, alsof het niet echt gaat over de belangen van 65 miljoen mensen. Dit is een spel geworden, lijkt het wel. Ik vind het echt verschrikkelijk', zei Rutte maandag in het tv-programma Nieuwsuur.

Nigel Farage. Beeld afp

Volgens Rutte is de economie in het land ingezakt en is het politieke systeem in elkaar geklapt. Farage maakte zijn vertrek maandag plotseling wereldkundig. 'Ik ben nooit een carrière-politicus geweest, en dat heb ik ook nooit willen zijn. Mijn doel in de politiek was om Groot-Brittannië uit de Europese Unie te krijgen', zei hij. 'Dus het voelt goed om nu een stap opzij te doen als partijleider van UKIP.'

'Tijdens de referendumcampagne zei ik: 'Ik wil mijn land terug'. Vandaag zeg ik: 'Ik wil mijn leven terug', en dat begint nu', aldus Farage.

De 52-jarige Farage, die vorig jaar ook al eens zijn vertrek aankondigde maar zich toen bedacht, verzekerde dat hij niet op zijn besluit terugkomt.

Hij was de grote winnaar van het Britse referendum. UKIP speelde jarenlang slechts een marginale rol, maar tegenwoordig is de invloed van de partij in de Britse politiek spectaculair gegroeid.

(Lees verder onder de video)

Farage belooft geen 'carrièrepoliticus' te worden

e 52-jarige populist zal de geschiedenis ingaan als een van de meest invloedrijke politici uit de moderne Britse geschiedenis, dit ondanks het feit dat hij nooit als kamerlid in het Lagerhuis heeft gezeten. Hij wil geen 'carrièrepoliticus' worden.

Sterke onderhandelingspositie

Farage geeft zijn zetel in het Europees Parlement nog niet op. Hij wil die aanhouden om toe te zien op de onderhandelingen over de Brexit.

Volgens Farage moet het onderhandelingsteam van de Britten dat moet gaan onderhandelen over de voorwaarden waaronder het Verenigd Koninkrijk uit de EU zal treden bestaan uit mensen van alle zijden van het politieke spectrum. De onderhandelingspositie van de Britten is sterk, meent Farage. Maar als de Britten zich zwak opstellen of zullen toegeven, zal de uitkomst een bittere pil zijn.

Het is volgens Farage belangrijk dat er een nieuwe premier komt die de Brexit steunt. Wie dat moet worden, wil hij niet zeggen. Hij weigert één van de kandidaten van de Conservatieve Partij te steunen.

Nigel Farage wil na zijn land zijn leven terug

Zonder hem geen referendum, zonder hem geen Brexit. Maar nu vindt UKIP-leider Nigel Farage het mooi geweest. Lees hier zijn profiel.

Succesvolle tijd

Farage kan terugblikken op een succesvolle tijd. Hij bracht leven in de brouwerij, of beter gezegd: in de pub. De kroeg was de machtsbasis van waaruit UKIP een serieuze speler werd op het politieke toneel in het Verenigd Koninkrijk.

Hoogtepunt waren de Europese verkiezingen, van 2014, toen de 'kippers' de grootste partij werden. Anders dan zijn politieke rivalen zagen de Britten in hem een man van het volk, ook al ging hij naar een particuliere school en werkte hij als handelaar in de City.

Maar het typisch Britse kiesstelsel bleek een onoverwinnelijk obstakel in de opmars van Farage's 'paarse volksleger'. Zijn invloed vanuit de kroeg èn in het Europese parlement was groot. Hij dwong David Cameron ertoe om een referendum te houden over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie. En dat niet alleen. Zijn UKIP boekte flinke winst in traditionele Labour-districten en wil over vijf jaar 'de arbeiderspartij' van het land zijn. De eerste zorg van zijn partij is het hervormen van het kiesstelsel, ironisch genoeg naar continentaal model.

Of zijn partijgenoot Douglas Carswell, die wel in het Britse parlement wist te komen, UKIP nu moet gaan leiden, wilde Farage niet zeggen. Hij mengt zich naar eigen zeggen niet in de strijd om zijn opvolging. Farage en Carswell kunnen slecht met elkaar overweg.

Farage in 2014 in een pub in Westminster. Beeld photo_news
Nigel Farage op 24 juni, toen bekend werd dat het Verenigd Koninkrijk had gestemd voor een Brexit. Beeld epa

Boris Johnson

Brexit-boegbeeld Boris Johnson liet vorige week al weten dat hij niet de man was om premier te worden en de Britten ook daadwerkelijk uit de EU te loodsen.

Uitgejoeld en uitgelachen

Nigel Farage werd vorige week tijdens zijn toespraak in het Europees Parlement in Brussel uitgejoeld en uitgelachen. Hij zei dat geen van de Europarlementariërs ooit een 'behoorlijke baan heeft gehad'. De aftredende UKIP-leider vroeg om een goede deal met tariefvrije handel, 'dan zullen we jullie beste vriend zijn'. Hij voegde daaraan toe dat 'een deal belangrijker is voor jullie dan voor ons'.

Farage zei dat hij na zeventien jaar gelijk heeft gekregen. 'Nu lachen jullie niet meer', hield hij het parlement voor. Juncker noemde hem een leugenaar, wijzend op de argumenten die Farage in de campagne had gebruikt. Eerder op de ochtend had Juncker hem nog een zoen op de wang gegeven.

Farage wil snel maar op vriendschappelijke voet het vertrek van zijn land uit de EU regelen. De UKIP heeft één zetel in het Britse parlement, maar Farage, lid van het Europees Parlement, was een drijvende kracht achter het Britse referendum. Daarin stemde 52 procent voor vertrek uit de EU.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.