Update

Rutte over 30 april: het kost 5 miljoen en er komen 1098 journalisten

De festiviteiten rondom de troonswisseling kosten het Rijk vijf miljoen euro. Dat zei minister-president Mark Rutte dinsdag tijdens een speciale persconferentie over de voorbereidingen voor de inhuldiging van prins Willem-Alexander op 30 april.

Voorzitter van de Eerste Kamer Fred de Graaf, premier Mark Rutte en burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan (van links naar rechts) tijdens hun toelichting op het programma van 30 april. Beeld anp

Het genoemde bedrag is exclusief de kosten van de beveiliging. De premier kon uit veiligheidsoverwegingen niet zeggen hoeveel geld er opgaat aan beveiliging van de feestelijkheden. Het gaat volgens Rutte vooral om 'onzichtbare beveiliging'. Ook de kosten die de politie maakt zijn niet inzichtelijk. Wel staat op de begroting van de gemeente Amsterdam hoeveel geld er wordt uitgetrokken om de feestelijkheden goed te laten verlopen, bijvoorbeeld voor het plaatsen van hekken.

Van de 5 miljoen gaat 1 miljoen naar de gemeente Amsterdam. De rest is volgens Rutte voor de organisatie van de inhuldiging van de nieuwe koning en de inzet van defensie. Eerder werd al bekend dat de hoofdstad 7 miljoen euro uittrekt voor 30 april. Hoewel 5 miljoen volgens Rutte een groot bedrag is, zijn de kosten vergelijkbaar met die van de troonswisseling in 1980.

Burgemeester Van der Laan gaf dinsdag een korte samenvatting van het programma in Amsterdam. Hij liet weten dat onder meer de artiesten Ali B, André Rieu en Armin van Buuren zullen optreden. De gemeente Amsterdam heeft een aantal plekken aangewezen waar gedemonstreerd kan worden op 30 april. 'Mensen hebben gewoon het recht om te demonstreren, dat hoort ook bij Nederland.'

Massale mediabelangstelling
Premier Rutte liet ook weten dat 1098 journalisten uit binnen- en buitenland zich hebben aangemeld om verslag te doen van het aftreden van koningin Beatrix en de inhuldiging van Willem-Alexander als haar opvolger. Daarbij komt nog het team van de NOS dat de festiviteiten op 30 april in beeld brengt. 'De beelden van Nederland op z'n best gaan die dag de hele wereld over', constateerde Rutte.

De premier zei verder dat heel veel mensen zich enthousiast inzetten om de dag van de troonswisseling tot een succes te maken. 'Het is hartverwarmend om te zien dat zoveel mensen zo actief en zo enthousiast bezig zijn.'

In de Nieuwe Kerk zijn volgens Eerste Kamer-voorzitter Fred de Graaf 2045 zitplaatsen beschikbaar. Vijfhonderd plaatsen zijn gereserveerd burgers uit het hele land. Volgens De Graaf is een 'goede doorsnee van de bevolking' gevonden. Hij kon nog niet vertellen welke koninklijke gasten het paar heeft uitgenodigd. Rutte zei desgevraagd dat de gasten hun vlucht zelf betalen, maar wel een hotelkamer aangeboden krijgen. Ook zei Rutte dat Willem-Alexander en Maxima niet nerveus waren, en dat hij 'focus en betrokkenheid' bespeurde bij het paar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden