NieuwsEuropese verkiezingen

Rutte opent aanval op ‘zolderkamergeleerde’ Baudet

Premier Mark Rutte zoekt vlak voor de Europese verkiezingen de confrontatie met Thierry Baudet. Volgens Rutte neemt de leider van Forum voor Democratie ‘een onverantwoord risico’ met Nederland door te filosoferen over een Nexit. ‘Met dat soort bizarre ideeën laat Baudet de Nederlanders keihard in de steek’, aldus Rutte.

De premier daagt Baudet daarom uit voor een een-op-een-verkiezingsdebat op televisie. Rutte kwam met zijn aanval tijdens een bijeenkomst dinsdag in Barendrecht waar hij ‘met Nederlanders in gesprek over Europa’ ging. Een kleine honderd mensen kwamen opdagen, plus veel media, omdat de VVD van te voren had laten doorschemeren dat de premier de confrontatie zou zoeken met Forum.

Rutte ridiculiseerde daarbij soms zijn electorale rivaal. Baudet zou ‘zijn wonderlijke ideeën bij flakkerend kaarslicht op een zolderkamer’ hebben bedacht, aldus de premier. De VVD-leider noemde de ‘poëtische’ plannen van zijn electorale rivaal ‘in de praktijk desastreus en losgezongen’. ‘Nederland heeft niets aan een zolderkamergeleerde die daar zit te fröbelen over hoe de ideale wereld in elkaar zit. Met al die onrust in de wereld stort je Nederland niet in dezelfde chaos als Brexit, dan stap je niet uit een club die ons tegen de vijand kan beschermen, dan steek je geen middelvinger op naar je beste vrienden.’

De Volkskrant Stemchecker
Deze kieswijzer kijkt naar wat partijen daadwerkelijk doen (en níet naar wat ze beloven in campagnes). Vergelijk uw politieke opvattingen met het stemgedrag in het Europees Parlement en kom erachter met welke partij u de meeste overeenkomsten heeft.

Dat Rutte nu de confrontatie zoekt met Baudet is een radicale koerswijziging ten opzichte van de campagne voor de provinciale verkiezingen in maart. Toen deed de VVD juist alles om Forum te negeren. Uiteindelijk werd Baudet de grootste. Rutte erkende in Barendrecht dat die uitslag ‘bij mij en de VVD heel hard is aangekomen’.

De premier wil zich dit keer strijdvaardiger tonen, zo liet hij in Barendrecht doorschemeren. Volgens hem is dat ook nodig, omdat er bij de Europese verkiezingen veel op het spel staat. ‘Het gaat over veiligheid en stabiliteit. Deze verkiezingen mogen nooit het slachtoffer worden van een proteststem.’ Volgens Rutte zal de positie van Nederland in Europa ernstig verzwakt worden als ‘een Nexit-partij hier de grootste wordt’.

Grootste partij

Uit een peiling van EenVandaag blijkt dat Forum volgende week opnieuw kans maakt om de grootste partij te worden. De partij zou 5 van de 26 Nederlandse zetels in het Europese parlement kunnen halen. Ook de VVD komt volgens die peiling op dat aantal uit, een stijging van 2 zetels ten opzichte van 2014.

Voor andere partijen kan de actie van Rutte slecht nieuws zijn. VVD en FvD dreigen alle aandacht naar zich toe te trekken door van de verkiezingen een tweestrijd te maken. Het was dinsdagavond nog niet duidelijk of Baudet ook bereid is om met de premier in debat te gaan.

Voor de VVD is een directe confrontatie met Baudet ook een manier om de eigen achterban te motiveren. Bij de Europese verkiezingen is de opkomst vaak zeer laag. Partijen doen er daarom alles aan om de eigen kiezers te enthousiasmeren. In 2014 was de opkomst onder VVD'ers nog relatief laag.

Het campagneteam van de VVD ziet Baudets pleidooi voor een Nexit bovendien al langer als zijn achilleshiel, omdat veel kiezers daar weinig voor voelen. Overigens heeft Forum het eigen standpunt enigszins afgezwakt. De partij wil bovenal een referendum over het lidmaatschap van de EU. Baudet zal dan pleiten voor een Nexit, maar kiezers hoeven volgens hem niet bang te zijn dat Nederland op stel en sprong uit de EU stapt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden