Rutte op VVD-congres: het land moet uit de kramp

Minister-president Rutte ziet een 'verkramping' in Nederland die wat hem betreft snel moet verdwijnen. Op het VVD-congres in Leeuwarden richtte hij zich vrijdagavond met name op werkgevers die ondanks de verbeterende economie nog steeds aarzelen om mensen in dienst te nemen.

Mark Rutte op het partijcongres in Leeuwarden.Beeld anp

Ook deed hij zijn beklag over mensen die zich laten gijzelen door de angst voor terrorisme ('wij laten ons niet intimideren') en over het in zijn ogen soms ontsporende integratiedebat: 'Mensen die pleiten voor een Marokkanenstop bij voetbalclubs... Dat iemand zendtijd krijgt om zulke bizarre standpunten te verwoorden.'

In navolging van zijn veelbesproken Grote Dikke Ik-speech van vorig jaar ging Rutte ook op dit congres door op de normen en waarden die de VVD wat hem betreft moet uitdragen. Hij noemde de mensen die hem hebben beïnvloed. 'Mijn vader, van wie ik leerde: je kijkt niet naar mensen op en niet op mensen neer. Mijn moeder, die me leerde altijd naar de toekomst te kijken. Nog steeds. Ze is 92 en nog altijd met morgen bezig.

'En Tex Gunning, destijds directeur van de werkmaatschappij van Unilever waar ik werkte. Daar zag ik het verschil tussen de fakers - die de hele tijd bezig zijn met hun volgende baan - en anderen die daadwerkelijk bezig zijn met de productintroductie en de erfenis voor hun opvolger.'

De Toppers

In een gesprek met de Volkskrant vertelt Rutte zaterdag dat hij onder invloed van vice-premier Asscher tegenwoordig vaker zijn mening geeft in maatschappelijke debatten. 'Ik heb van Lodewijk geleerd wat vaker te zeggen wat ik echt vind. Ik heb altijd getwijfeld of een politicus zich moet uiten over zaken die niet direct op te lossen zijn met een wet. De samenleving moet zijn werk doen, maar tegelijkertijd zijn er veel onderwerpen waar je mag normeren, waarbij je mening als politicus relevant is. Dat doe ik nu veel meer. Dat is zijn invloed.'

In Leeuwarden vertelde hij ook dat hij van zijn voormalige baas Gunning het belang van zelfstandigheid leerde. 'Je gaat als politicus niet aan dat pluche plakken (...). Het draait niet om jou, het draait om de klus. En mijn zelfstandigheid leidt er ook toe dat het mij dus niet interesseert of ik wel of niet naar De Toppers mag.' Ruttes aanwezigheid bij De Toppers riep vorig weekeinde veel discussie op.

Rutte en Asscher in gesprek met de Volkskrant. Zaterdag verschijnt het dubbelinterview.Beeld Mike Roelofs

Rutte claimde dat de VVD de partij is van de vakmensen. Hij noemde de krijgsmacht ('een van de beste ter wereld'), de politie ('als agenten hun wapen trekken gaan we er voortaan dus vanuit dat het nodig was'), de brandweerlieden, de buschauffeurs en alle mantelzorgers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden