Rutte: op deze manier geen samenwerking met PVV

Minister-president en VVD-leider Mark Rutte vindt op dit moment samenwerking met de PVV van Geert Wilders niet mogelijk. Dat zei de premier vannacht in een reactie op de uitspraken van Wilders over Marokkanen in Nederland.

Zolang de PVV dergelijke standpunten inneemt, is dat niet mogelijk, zei Rutte. Hij benadrukte dat dat niet geldt voor de fracties in de gemeenteraden van Den Haag en Almere. Die kunnen dat zelf beslissen.

Rutte sprak na afloop van een Europese top in Brussel. Naar eigen zeggen is hij daar niet door EU-collega's aangesproken op de uitlatingen van Wilders. Wel zou een 'senior' persoon Rutte hebben toegeroepen: 'Je zal er maar mee te stellen hebben.' Rutte zou daarop hebben geantwoord met 'precies', zo vertelde de premier.

Rutte herhaalde dat de toespraak van Wilders hem een buitengewoon slecht gevoel had gegeven en een vieze smaak in de mond. Opnieuw heeft Wilders een grens overschreden, aldus de VVD-leider.

PvdA
'Wat Wilders deed, is politiek gezien haatzaaien. Dat is strafbaar. Maar we hebben al eerder gezien dat de uitspraken van Geert Wilders als politicus gedaan grotere grenzen hebben dan het Wetboek van Strafrecht op dit moment', aldus PvdA-fractieleider Diederik Samsom.

'Deze kwestie moeten we politiek oplossen. Het is een maatschappelijke kwestie. Ook een juridische en ik ga ervan uit dat er aangifte wordt gedaan. Maar ik ben een politicus en moet hem met politieke wapens bestrijden.'

'Hetze'
Wilders zelf vindt dat er een 'hetze' aan de gang is tegen zijn partij. 'Wat politiek en media nu doen in al hun collectieve gretigheid: dat is pas haatzaaien en ophitsen, maar dan tegen de PVV.' Volgens hem zal het de standpunten van de PVV niet veranderen. 'We blijven koersvast en opkomen voor onze kiezer en standpunten, ondanks alle politieke correctheid', aldus Wilders.

 
Zolang de PVV dergelijke standpunten inneemt, is samenwerking niet mogelijk
Premier Mark Rutte
PvdA-fractieleider Diederik Samsom Foto ANP
 
Wat Wilders deed, is politiek gezien haatzaaien. Dat is strafbaar
PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom

Van Vliet
PVV-Kamerlid Roland van Vliet stapte uit de PVV-fractie naar aanleiding van de uitspraken van Wilders. 'Het voelt als een bevrijding', aldus Van Vliet tegen RTL Nieuws. 'Ik moest voor mezelf iets goedpraten. Dat kan ik niet. Er zijn zoveel Marokkanen die het goed doen in Nederland.'

'Eerst ging het over islamitische uitwassen, toen ging het over criminelen en nu gaat het over de hele groep. Het is een glijdende schaal. Dit is de druppel die de emmer doet overlopen. Per direct stap ik uit de fractie.'

Van Vliet gaat verder als eenmansfractie, onder andere om zijn werk als lid van de parlementaire enquetecommissie te kunnen voortzetten.

PVV-Kamerlid Roland van Vliet Foto ANP
Meer over