Rutte ontvangt vicepremiers (en dus is de langste formatie ooit nu echt bíjna klaar)

Formateur Mark Rutte (VVD) heeft zaterdagmiddag de drie nieuwe vicepremiers ontvangen in de Stadhouderskamer aan het Binnenhof. De belangrijkste vraag die hij stelde aan Kajsa Ollongren (D66), Hugo de Jonge (CDA) en Carola Schouten (ChristenUnie): 'Is er nog iets dat ik moet weten?'

Beeld ANP

Rutte ontving het drietal een voor een. Hij had voor elk gesprek een uur uitgetrokken. Als eerste arriveerde Kajsa Ollongren. Zij is nu nog wethouder en locoburgemeester in Amsterdam. Vanwege het overlijden van burgemeester Eberhard van der Laan en haar vertrek zal in de hoofdstad binnenkort een waarnemend burgemeester worden aangesteld tot na de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018.

Behalve vicepremier wordt Ollongren minister van Binnenlandse Zaken, als opvolger van Ronald Plasterk (PvdA). Zij wordt onder meer verantwoordelijk voor inlichtingendienst AIVD en krijgt te maken met het referendum over de omstreden 'sleepwet'. Ook neemt zij de portefeuille Wonen onder haar beheer, die voorheen werd vervuld door Stef Blok (VVD). Koninkrijksrelaties laat zij over aan haar staatssecretaris. Dat wordt CDA'er Raymond Knops.

Ollongren: trots dat haar partij 'hofleverancier' is van vrouwen in kabinet

Rutte en Ollongren (beiden 50) kennen elkaar goed: zij was eerder secretaris-generaal op Ruttes ministerie van Algemene Zaken. Na afloop van het gesprek met Rutte zei zij dat haar overstap op een 'lastig moment' komt, zo kort na de dood van Van der Laan. Maar dat D66 voor het eerst sinds 2006 weer regeringspartij is, heeft voor haar de doorslag gegeven. Ze zei er trots op te zijn dat haar partij 'hofleverancier' is van vrouwen in het kabinet-Rutte III.

Iets na drie uur kwam CDA-vicepremier Hugo de Jonge (40) het Binnenhof oplopen, in kobaltblauw pak met daaronder de van hem bekende opvallende puntschoenen. Of dit zijn mooiste waren, vroeg iemand. 'Ik heb heel veel mooie schoenen, maar een van de mooiste paren heb ik vandaag aangetrokken.' De Jonge is nu nog wethouder in Rotterdam en wordt minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hij krijgt behalve een staatssecretaris (Paul Blokhuis, CU) ook een projectminister voor Medische Zorg (Bruno Bruins, VVD) naast zich.

Tekst gaat verder onder 'De mensen rondom Rutte'
Kijkt u op mobiel? Druk dan hier om de 'De mensen rondom Rutte' te bekijken

Secondant Schouten: vicepremier en minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Jonge zei na afloop dat de wethouderstijd hem goed van pas zal komen bij zijn portefeuille, nu veel zorgtaken de afgelopen jaren naar gemeenten zijn gedecentraliseerd. 'Die ervaring kan ik hier goed benutten', aldus De Jonge, die zei het 'eervol' te vinden het werk van zijn voorgangers Edith Schippers en Martin van Rijn te mogen voortzetten en 'met opgerolde mouwen' aan de slag te gaan.

Carola Schouten (40) kwam als derde en laatste. Schouten wordt minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Met Rutte heeft zij al maanden aan de onderhandelingstafel gezeten, omdat zij secondant was van partijleider Gert-Jan Segers. Die blijft in de Tweede Kamer, net als de politiek leiders van CDA en D66, Sybrand Buma en Alexander Pechtold.

De langste formatie ooit zit er bíjna op

Schouten zei dat zij had gesproken over zowel 'de zakelijke kant' van haar nieuwe baan, als 'wat de verwachtingen zijn'. Ze zei 'blij' te zijn dat er weer een ministerie van Landbouw komt, nadat het in 2010 (onder Rutte I) was opgegaan in Economische Zaken. 'Het is een belangrijke sector voor onze economie. Ik ben zeer gemotiveerd om aan het werk te gaan.

'Kennelijk had het drietal zich geconformeerd aan het Handboek voor bewindspersonen en waren tijdens de drie ontmoetingen geen onoverkomelijke zaken boven tafel gekomen, want Rutte zei bij het verlaten van de Stadhouderskamer dat de gesprekken 'uitstekend' waren verlopen. Tot hilariteit van de vele dagjesmensen op het Binnenhof haalde hij zijn fiets uit de stalling onder de nabije Ridderzaal en fietste hij zwaaiend het Binnenhof af.

Maandag en dinsdag ontvangt Rutte in een strak schema alle overige twintig bewindslieden. Donderdag is de beëdiging en de bordesscène met koning Willem-Alexander, diens eerste. Dan is de langste formatie ooit voltooid. De week nadien debatteert de Tweede Kamer over de regeringsverklaring.

Duizelt het u al, de stroom aan nieuws over de nieuwe regering? Na het lezen van deze drie stukken bent u weer bij

De belangrijkste plannen van het nieuwe kabinet
Na een historisch lange formatie is het kabinet Rutte III er eindelijk. Hoe wordt het geld verdeeld? Wat hebben de partijen binnengesleept? En op welke punten gaat de coalitie het moeilijk krijgen? Wij gidsen je door het regeerakkoord.

Doet Rutte III meer voor de rijken of de armen?
Voor de oppositie is duidelijk dat jan modaal de rekening betaalt, maar uit deze analyse blijkt dat het niet zo eenduidig is.

Zijn vrouwen in Rutte III 'bijzaak'?
Mark Rutte vindt het aantal vrouwen in het kabinet 'bijzaak'. Zijn streven is 'de beste mensen' te vinden. Heeft hij gelijk?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden