NieuwsBlack Lives Matter

Rutte ontvangt activisten van Black Lives Matter in het Catshuis: oprecht gesprek of reclamestunt?

Of het nou om gele hesjes, stakende klimaatjongeren, morrende boeren of bezorgde bouwers gaat, premier Mark Rutte drukt demonstranten graag aan de borst tijdens persoonlijke ontmoetingen. Woensdag zijn de activisten van Black Lives Matter aan de beurt.

Frank Hendrickx
Premier Mark Rutte (VVD) staat de pers te woord in de hal bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor aanvang van het coalitieoverleg. Beeld ANP
Premier Mark Rutte (VVD) staat de pers te woord in de hal bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor aanvang van het coalitieoverleg.Beeld ANP

Activisten van Black Lives Matter (BLM) en andere betrokkenen bij het racismedebat mogen woensdag op audiëntie komen in het Catshuis. Het past bij de nieuwe aanpak van premier Mark Rutte: of het nou om gele hesjes, stakende klimaatjongeren, morrende boeren of bezorgde bouwers gaat, de VVD’er drukt demonstranten graag aan de borst tijdens persoonlijke ontmoetingen.

De Rijksvoorlichtingsdienst wil niet bekendmaken wie er woensdag rond lunchtijd aanschuiven in het Catshuis om te praten over ‘hoe het gesprek over racisme in de samenleving op een goede manier gevoerd kan worden en wat hiervoor nodig is’, zoals het in het persbericht staat verwoord. Het gaat in elk geval om deelnemers aan de BLM-demonstraties en ‘een aantal mensen die op een andere manier een bijdrage leveren aan de maatschappelijke dialoog over racisme’.

Mediamomenten

Lang gaat het gesprek in het Catshuis niet duren: anderhalf uur, plus twee mediamomenten, vooraf en na afloop, zodat televisieploegen opnames kunnen maken.

Rutte liet eerder doorschemeren open te staan voor suggesties om racisme en discriminatie beter aan te pakken, al meent hij dat de overheid al veel onderneemt. ‘Wat we kunnen doen, doen we’, zei de premier. ‘Als er nog meer te bedenken is, kijken we ernaar.’

Vooral de linkse oppositie was niet tevreden met die houding. Volgens PvdA-leider Lodewijk Asscher moet de politiek meer ‘het voortouw nemen’ bij de aanpak van racisme.

Dat de premier nu in gesprek gaat met de BLM-activisten komt niet als een verrassing. Het afgelopen jaar heeft de VVD’er op andere momenten van maatschappelijk ongenoegen vergelijkbare sessies georganiseerd in het Torentje of het Catshuis. Zo mochten vorig jaar tot twee keer toe een aantal scholieren die betrokken waren bij de klimaatstakingen langskomen om te praten over het beleid van het kabinet.

Reclamestunt

Een vergelijkbare eer viel voorlieden van de Gele Hesjes te beurt. Zij kwamen in mei en november 2019 op audiëntie in het Torentje. Later klaagde die groep overigens dat de gesprekken weinig voorstelden. ‘Voor hem waren we gewoon een reclamestunt’, aldus een van de deelnemers, Hannie Descendre, in de Volkskrant.

Tijdens de stikstofcrisis zocht Rutte eveneens toenadering tot demonstranten en andere ontevredenen. De boeren werden twee keer uitgenodigd in het Catshuis – één keer voor het ontbijt en één keer voor de lunch. Ook werkgevers en -nemers uit de bouwsector werden ontvangen in de officiële residentie van de premier.

Rutte nodigde recent nog twee keer jongeren uit in het Catshuis om te praten over de aanpak van de coronacrisis. Dat gebeurde nadat de premier de jeugd had opgeroepen om een ‘revolutie van onderaf’ te beginnen en zo een stempel te drukken op het beleid. ‘Kom met ideeën en laat het ons weten’, zo luidde de oproep van de premier.

Tot tastbare resultaten hebben de jeugdsessies in het Catshuis nog niet geleid. Over enkele maanden mogen de jongeren opnieuw langskomen.

Of de gesprekken met vertegenwoordigers van de BLM-beweging wel gevolgen krijgen, moet woensdag blijken. Rutte en zijn gasten zullen na afloop korte verklaringen afleggen.

Lees ook

De strijd tegen racisme is terug van nooit weggeweest
Met de knie van politieagent Derek Chauvin in zijn nek kwam George Floyd op 25 mei om het leven. Sindsdien verzamelen betogers zich onder de noemer Black Lives Matter in de VS en daarbuiten. Hier vindt u een verzameling van stukken over de wereldwijde opstand tegen racisme.

De politie schoot Rubens op Koningsnacht neer. Hij bleek de verkeerde
Nadat Rubens Grouwels is neergeschoten door een agent, stort zijn wereld in. Zou hem dit ook zijn overkomen als hij wit was geweest?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden