Rutte: onderwijs 'absolute topprioriteit'

Minister-president Mark Rutte heeft vandaag tijdens het vragenuurtje de Tweede Kamer ervan proberen te overtuigen dat het onderwijs 'een absolute topprioriteit' van het kabinet is. Het is volgens hem 'de politieke inzet' van de regeringspartijen en gedoogpartner PVV om de komende jaren niet te bezuinigen op onderwijs.

Redactie
Mark Rutte in de Tweede Kamer Beeld anp
Mark Rutte in de Tweede KamerBeeld anp

Hij werd door D66-Kamerleden Alexander Pechtold en Boris van der Ham gevraagd het uitblijven van die bezuinigingen te garanderen, maar zo ver wilde Rutte niet gaan. 'In de politiek kun je nooit op voorhand absolute garanties geven.'

Rutte was door Pechtold naar de Kamer geroepen naar aanleiding van het rapport van het Centraal Planbureau van gisteren. Daarin waarschuwde het CPB dat de dalende kwaliteit van het onderwijs de economie zal schaden.

Aanbevelingen
Volgens Rutte worden een hoop aanbevelingen van het CPB al door het kabinet opgevolgd. Zo wordt de kwaliteit van de leraren verbeterd, wordt er extra gekeken naar de kwaliteit van de beste leerlingen, en wordt de focus op de kernvakken gelegd. Rutte benadrukte dat hij en Pechtold het op die gebieden met elkaar eens zijn: 'we trekken aan dezelfde kant van het touw'.

Maar helemaal overtuigd was Pechtold niet. Volgens Pechtold zijn de ambities dan wel te prijzen, maar schieten de daden van Ruttes kabinet te kort. 'Mooie woorden zijn helemaal niets waard, geen cent.'

Rutte: 'We gaan niet op onderwijs bezuinigingen, dat is een harde afspraak. Maar u weet, garanties alleen op stofzuigers. Aan de toekomst is niemand gehouden.'

Prestatiebeloning
Rutte gaf verder aan dat de prestatiebeloning voor leraren - de beste leraren worden beter betaald - nog wel gewoon doorgaat, maar dat daarvoor dit jaar te veel geld was ingeboekt. Het kost tijd om daar een goed systeem voor op te zetten, zei Rutte. De 300 miljoen die er dit jaar voor was gereserveerd is daarom doorgeschoven om de uitgestelde bezuinigingen op het passend onderwijs op te vangen.

Rutte zei dat het kabinet wel degelijk investeert in het onderwijs door geld wat niet zinvol wordt besteed in het onderwijs op een andere manier in te zetten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden