Rutte onder vuur om paspoortkwestie

DEN HAAG - De oppositie heeft premier Rutte woensdag stevig onder vuur genomen over de dubbele-paspoortkwestie van de half Zweedse staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten.

Beeld anp

Rutte zei tijdens het debat over de regeringsverklaring dat er een verschil is tussen een tweede Turks en een tweede Zweeds paspoort. 'Als het om een Turks in plaats van een Zweeds paspoort zou zijn gegaan, dat reden zou zijn geweest voor een discussie.' Hij reageerde op vragen van CDA-fractievoorzitter Van Haersma Buma, die wilde weten of Zweedse en Turkse kandidaten met een dubbele nationaliteit wel op dezelfde manier worden behandeld.

PvdA, SP, GroenLinks en D66 reageerden fel op het antwoord van Rutte. Volgens SP-leider Roemer maakt de premier zich daarmee schuldig aan discriminatie. 'U gaat nu hopeloos nat,' zei D66-leider Pechtold.

Onderdanen
Volgens Rutte houdt Zweden zich niet bezig met onderdanen in het buitenland, en Turkije wel. Daarom moet volgens hem gekeken worden naar loyaliteit en verkiesbaarheid. Die staan bij Veldhuijzen van Zanten niet ter discussie, net zomin als bij voormalig PvdA-staatssecretaris Albayrak, aldus Rutte.

In 2007 zei Rutte als fractievoorzitter van de VVD dat het Albayrak zou sieren als zij haar Turkse paspoort zou inleveren. Volgens de oppositie kan Rutte onvoldoende duidelijk maken wat het verschil is met het Zweedse paspoort van Veldhuijzen van Zanten.

Rutte benadrukte dat zijn mening over dubbele paspoorten niet is veranderd ten opzichte van 2007. 'Ik vond toen, en dat vind ik nu nog steeds, dat het hebben van een dubbele nationaliteit de benoeming van iemand niet in de weg hoeft te staan.'

Wilders
Rutte gaf tijdens het debat wel toe dat hij fout zat door het dubbele paspoort van Veldhuijzen van Zanten niet te melden aan PVV-leider Geert Wilders. Die partij gedoogt het kabinet en heeft een bezwaar tegen dubbele paspoorten. 'Dat was een omissie mijnerzijds. Hij had het moeten weten,' aldus Rutte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden