Rutte onder indruk van militairen op Veteranendag

Veteranen hebben iets goeds en iets bijzonders gedaan en deze inzet voor vrede en veiligheid verdient blijvend onze dank en ons grote respect. Dat zei premier Mark Rutte vanochtend in de Ridderzaal tijdens een bijeenkomst in het kader van Veteranendag, dat sinds 2005 jaarlijks plaatsheeft.

ANP/Redactie

Volgens Rutte is deze dag inmiddels een landelijk evenement geworden dat wordt gevierd in alle provincies en in honderden gemeentes. 'Veteranen staan midden in de samenleving, zichtbaarder dan ooit', zei de minister-president.

En dat is terecht, stelde hij, want 'té lang hebben we met elkaar net gedaan alsof een militaire uitzending gewoon een baan is als alle andere. Maar dat is natuurlijk niet zo.' Rutte wees onder meer op de risico's en de dreiging en de dagelijkse onzekerheid voor het thuisfront van een uitgezonden militair.

De premier zei dat hij onder de indruk was van de saamhorigheid, de professionaliteit en de hoge kwaliteit van de strijdkrachten. Hij merkte dat vooral toen hij enkele jaren geleden op bezoek was als Tweede Kamerlid bij de manschappen in het Afghaanse Uruzgan. 'De Nederlandse militair behoort internationaal gezien tot de top. En daar mogen we trots op zijn.'

Ook zei Rutte dat hij ervan doordrongen is dat je veteraan bent voor het leven. 'Als je zo'n intense ervaring hebt doorgemaakt, laat dat je nooit meer los.'

Manifestatie
Op het Malieveld is zoals gebruikelijk een manifestatie, met dit jaar optredens van onder meer Glennis Grace, Jeroen van der Boom en Wieteke van Dort als Tante Lien.

Als voorproefje op de festiviteiten van vandaag werden gisteren parachutisten gedropt boven de Hofvijver. Gisteren begonnen ook 200 motorrijders aan hun tweedaagse motortocht richting Den Haag. De motorrijders vertrokken vanuit Den Helder, Vlissingen, Maastricht en Groningen. Op zaterdag komen ze aan op het Malieveld.

Vanmiddag neemt de prins het defilé af op de Kneuterdijk. Aan het begin vliegen historische en moderne vliegtuigen en helikopters over.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden