Rutte negeert oproep oppositie

Het debat over de bezuinigingen op het passend onderwijs is uitgelopen op een botsing. De oppositie eiste uitleg van de premier. Rutte wees naar minister Van Bijsterveldt.

Amsterdam - Op de laatste dag voor het verkiezingsreces heeft premier Rutte zich de woede op de hals gehaald van de voltallige oppositie door niet naar de Tweede Kamer te komen voor het debat over de bezuinigingen op het passend onderwijs.


'Een schoffering van de Kamer', zei ChristenUnie-leider André Rouvoet, die namens 74 Kamerleden van CU, PvdA, D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, D66, SP en SGP een klemmend beroep op de premier had gedaan na een eerdere weigering alsnog te verschijnen.


'Het gaat erom dat we mogelijk pijnlijke alternatieven in het regeerakkoord voor de voorgenomen bezuinigingen bespreken', zei D66-voorman Alexander Pechtold. 'Daar is de premier voor nodig.' Jolande Sap: 'De minister-president gaat met zijn rug naar de Kamer staan en op die manier ook naar de meest kwetsbare kinderen.'


Rutte had eerder op de dag al laten weten dat volgens hem onderwijsminister Marja van Bijsterveldt het alleen prima afkon. De dag ervoor had de minister immers ook nauwelijks een krimp gegeven in het debat over de bezuinigingen van 300 miljoen euro op het passend onderwijs. Ze zegde alleen toe nog eens te zullen kijken naar het snelle tempo waarin sommige kortingsmaatregelen zouden worden ingevoerd.


De weigering van de premier had een polariserend effect op de vergadering, die door luid geroffel van beide kampen werd verklankt. De oppositie slaagde er niet in de minister te vermurwen de bezuinigingen, die mogelijk zesduizend leerkrachten en ambulante begeleiders hun baan kosten, te verzachten of uit te stellen.


Slechts op één punt deed Van Bijsterveldt een concessie. Dat was de toezegging van een onderzoek naar het overeind houden van de zorg voor een aantal scholen voor dove en epileptische kinderen. De regeringspartijen VVD en PVV hadden hierom gevraagd, aangezien deze scholen mogelijk moeten sluiten als gevolg van de maatregelen.


Het debat moest nog voor het verkiezingsreces worden afgerond, vanwege de grote haast die de minister heeft met de invoering van passend onderwijs. In dit proces, dat vooral beoogt kinderen sneller de juiste vorm van onderwijs te kunnen laten volgen in een minder kostbaar en bureaucratisch systeem, moeten op veel scholen mogelijk tientallen leerkrachten en begeleiders worden ontslagen. De scholen moeten het personeel tijdig kunnen ontslaan.


De haast die de minister heeft wordt mede ingegeven door de snelle stijging van de kosten van het speciale onderwijs, en van het aantal kinderen op basis- en middelbare scholen die iets mankeren. In totaal gaat er in alle vormen van het speciaal onderwijs circa 3,7 miljard om.


Daarop wil de minister dus 300 miljoen bezuinigen. Tegelijkertijd wil ze een nieuw stelsel invoeren waardoor ouders minder met hun kind van school naar school hoeven leuren, dat betere onderwijsprestaties levert, en het geld voor de extra zorg dichter bij de scholen brengt.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden