DagkoersenUw politieke nieuwsbrief

Rutte neemt zijn verlies: dividendplan gaat in de ijskast

Minister president Mark Rutte maakt bekend dat het plan om de dividendbelasting af te schaffen definitief van de baan is.  Beeld ANP
Minister president Mark Rutte maakt bekend dat het plan om de dividendbelasting af te schaffen definitief van de baan is.Beeld ANP

Goedemiddag,

Na een jaar vol geheime memo's, politieke meloenen en volkswoede pakte premier Rutte vandaag zijn verlies: de afschaffing van de dividendbelasting sterft een vroege dood. Maar wat gebeurt er met de 1,9 miljard euro?

Ook vandaag: een zeer kritisch rapport over de angstcultuur binnen de krijgsmacht stelt staatssecretaris Visser (Defensie) voor een grote opgave.

Hier zijn uw politieke Dagkoersen, die u uiteraard ook iedere dag in uw mailbox kunt ontvangen. Hoe? Dat regelt u hier.

null Beeld

BESLUIT VAN DE DAG I
De dividendbelasting? Die blijft gewoon

Een jaar na het verschijnen van de eerste aflevering komt de Haagse dividendsoap nu toch echt ten einde. Vandaag kwamen de coalitiepartijen bijeen om de afschaffing van de dividendbelasting te 'heroverwegen', zoals Mark Rutte het twee weken geleden verwoordde. Na afloop sprak de premier het verlossende woord: de afschaffing van de taks gaat definitief niet door.

Ergens in de komende uren stuurt minister Hoekstra (Financiën) een brief naar de Kamer met meer informatie. De grote vraag: wat gebeurt er met de 1,9 miljard euro die nu niet verdampt met de afschaffing van de taks? Rutte wilde er tegenover het hem opwachtende journaille nog niets over kwijt.

Wel duidelijk is dat het geld in ieder geval niet naar de 'in de fik staande publieke sector' - dixit de oppositie - gaat. Een lastenverlichting voor het bedrijfsleven was het beoogde doel, en dat is het nog steeds. Mogelijk kunnen de in de Troonrede grotendeels overgeslagen mkb'ers op extra steun rekenen. Ook het verlagen van de winstbelasting wordt genoemd.

Met het naderen van de slotakte breken voor de oppositiepartijen barre tijden aan. Zeker voor de linkse partijen PvdA, SP en GroenLinks was het de afgelopen maanden vrijelijk schieten. In hun frontale aanval op het 'peperdure cadeautje aan het bedrijfsleven' zagen zij zich gesteund door nagenoeg de hele Nederlandse bevolking. Hoe langer Rutte vasthield aan zijn plan - en dat deed hij rijkelijk lang - hoe meer zij zich in hun sas voelden.

Uiteraard is de oppositie blij met het jongste besluit van het kabinet. Maar nu de afschaffing van de dividendbelasting van de baan is - en de afschaffing van het raadgevend referendum, dat andere hoofdpijndossier van Rutte III, achter de rug - moeten zij wel op zoek naar een nieuwe schietschijf.

De coalitiepartijen, met name ChristenUnie en D66, halen daarentegen opgelucht adem. Hun nachtmerrie is zo goed als voorbij. Met de Provinciale en Europese verkiezingen in aantocht zullen zij graag de aandacht willen vestigen op de wat populairdere plannen uit het regeerakkoord.

BESLUIT VAN DE DAG II
Huishoudboekje scholen moet op orde

Ministers Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media) en Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). Beeld Hollandse Hoogte / Guus Schoonewille
Ministers Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media) en Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap).Beeld Hollandse Hoogte / Guus Schoonewille

Het kabinet gaat schoolbesturen verplichten beter te verantwoorden hoe zij hun geld uitgeven. Onderwijsministers Van Engelshoven en Slob willen dat duidelijk wordt welke bedragen naar de besturen zelf gaan, hoeveel wordt besteed aan gebouwen en wat opgaat aan salarissen voor de leraren.

Het onderwijsduo reageert daarmee op een rapport van de Onderwijsraad over de zogeheten lumpsum. Dat is, plat gezegd, de zak met geld die schoolbesturen van de overheid krijgen om onderwijs mogelijk te maken. Een zak met geld die er juist kwam om schoolbesturen méér zeggenschap te geven over hun uitgaven; zij zouden zelf het best weten waar nood aan is.

In de Tweede Kamer rees de afgelopen jaren twijfel aan dit systeem, nadat bleek dat geld dat was vrijgemaakt voor bijvoorbeeld jonge leraren en meer conciërges daar niet terecht kwam. Dat kan niet zo doorgaan, vindt Van Engelshoven. 'Als onderwijsbesturen niet goed uitleggen wat ze met het geld doen, kan de maatschappij het vertrouwen in het onderwijsstelsel verliezen.'

RAPPORT VAN DE DAG
'Niet melden misstanden Defensie verstandigst'

Een demonstratie van een militaire eenheid in Schaarsbergen. Beeld ANP
Een demonstratie van een militaire eenheid in Schaarsbergen.Beeld ANP

Drie militairen vertelden eind vorig jaar in de Volkskrant hoe zij op een legerkazerne in Schaarsbergen zijn gepest en mishandeld, en tijdens een ontgroeningsritueel zelfs werden aangerand. Het verhaal deed veel stof opwaaien rond Defensie, ook omdat het ministerie eerder al had erkend dat er sinds 2013 tientallen meldingen van seksueel misbruik zijn gedaan.

Een onafhankelijke commissie werd aangesteld om de angstcultuur bij de krijgsmacht te onderzoeken. Deze oordeelt nu dat bij Defensie is sprake van sociale onveiligheid. Medewerkers zijn bang om misstanden te melden en mensen die wél meldingen doen ondervinden daarvan vaak nadeel. Hierdoor is het niet melden van misstanden de verstandigste keuze.

Staatssecretaris Barbara Visser van Defensie erkent dat de sociale veiligheid bij de krijgsmacht ‘nog onvoldoende op orde’ is. Het rapport is volgens haar een belangrijke stap in het gezond maken van de organisatie. Visser belooft een onafhankelijk centraal meldpunt bij Defensie waar medewerkers buiten hun directe leidinggevenden om veilig interne misstanden kunnen melden.

EN DAN NOG EVEN DIT
Spandoeken voor en tegen Chinese leider

China's premier Li Keqiang ging vandaag op visite bij premier Rutte. Het eerste bezoek van een Chinese premier aan Nederland in veertien jaar tijd ging niet onopgemerkt voorbij: voor de ingang van de Kamer dromden fans van Li samen, terwijl verderop tegenstanders van het regime aandacht vroegen voor de rechten van de onderdrukte Oeigoeren en Falun Gong.

Opvallend: op een foto van de aansluitende werklunch met de Chinese delegatie dragen alleen de ministers Wiebes en De Jonge geen koptelefoon. Is een vlekkeloze beheersing van het Mandarijn hun verborgen talent?

null Beeld @MinPres
Beeld @MinPres

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Deze nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Ook dat is zo geregeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden