Rutte: Nederland doet alleen mee bij verzoek NAVO

PARIJS - De Nederlandse inbreng bij het tot staan brengen van de opmars van de troepen van Kadhafi in Libië zal uitsluitend gebeuren na een verzoek van de NAVO. 'Dat is voor ons de meest logische omgeving.' Dat zei premier Mark Rutte vanmiddag na het Parijse topoverleg 'voor de steun aan het Libische volk.' Om een onmiddellijke Nederlandse bijdrage is in Parijs volgens Rutte niet gevraagd.

Premier Mark Rutte begroet de Franse president Sarkozy. Beeld ap
Premier Mark Rutte begroet de Franse president Sarkozy.Beeld ap

'Als de NAVO een beroep doet op ons, zijn we bereid een bijdrage te leveren', zei Rutte. Andere kleinere landen als België en Denemarken stelden vrijdag al gevechtsvliegtuigen ter beschikking. 'Elk land heeft zijn eigen handelswijze. Wij hebben er niet voor gekozen onszelf in de etalage te zetten', zei Rutte.

Hij verwacht dat de NAVO nog dit weekeinde met concrete maatregelen komt. 'Daarna kunnen de vervolgstappen snel komen. De burgerbevolking van Libië moet beschermd worden.' Of een eventuele Nederlandse inbreng naast vliegtuigen ook marineschepen zou kunnen betreffen, daarover wilde de premier niet speculeren.

Verkenningsvluchten

De eerste grote stap is nu aan Frankrijk, de Verenigde Staten en Engeland, zei Rutte. Al voordat het overleg was afgelopen, maakte Frankrijk bekend dat Rafale-gevechtsvliegtuigen patrouilleren in het Libische luchtruim. Dat werd later door de Franse president Sarkozy bevestigd. Het zou gaan om verkenningsvluchten. Op vliegbases in het zuiden van Italië zijn Amerikaanse, Italiaanse en Deense gevechtsvliegtuigen gearriveerd. Volgens de Franse president wordt er pas met Kadhafi onderhandeld als die de vijandelijkheden tegen zijn eigen volk staakt.

Compliment

Rutte complimenteerde Sarkozy voor diens initiatief om Kadhafi een halt toe te roepen. De Arabische Liga behoorde tot de deelnemers aan het overleg in Parijs. Volgens Rutte zijn de Arabische landen het eens met de actie die nu tegen het Libische leger wordt ondernomen.
Rutte was overigens een van de zeer zeldzame regeringsleiders die na afloop van het beraad de pers te woord wilden staan.

Voor de bühne

SP-Kamerlid Harry van Bommel heeft er alle begrip voor dat Nederland wacht op een verzoek van de NAVO voor een bijdrage aan militair optreden tegen Libië. Europese landen die nu al vliegtuigen en schepen aanbieden doen dat alleen maar voor de bühne, stelde Van Bommel vandaag.

'Het is van nul en generlei waarde', vindt het Kamerlid van oppositiepartij SP. Veel belangrijker is wat landen uiteindelijk echt gaan leveren. Van Bommel vindt allerlei aanbiedingen ook niet verstandig, omdat die afbreuk zouden kunnen doen aan een goede inzet van de NAVO.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden