Rutte moet zijn negatieve standpunt over EU-uitbreiding herzien

Het is een geopolitiek belang om de landen op de Westelijke Balkan toe te laten tot de EU.

Minister-president Mark Rutte en de premier van Bulgarije Bojko BorisovBeeld anp

Premier Mark Rutte verwoordt een breed levend sentiment met zijn uitspraak dat 'niemand zit te wachten op uitbreiding van de Europese Unie'. Roemenië en Bulgarije werden op 1 januari 2007 lid van de Europese Unie, terwijl ze nog niet voldeden aan de toelatingscriteria op het gebied van democratische burgerrechten, rechten van minderheden (denk aan de Roma), rechtszekerheid en bestrijding van corruptie en georganiseerde misdaad. Goedkope arbeidskrachten uit Roemenië en Bulgarije concurreren binnen de EU nog steeds oneigenlijk met werknemers die gebonden zijn aan dure cao's en strenge arbeidswetgeving. Dit alles ondermijnt het draagvlak voor uitbreiding van de Unie.

Nu kloppen Bosnië, Servië, Montenegro, Kosovo, Macedonië en Albanië in Brussel aan de deur. De Europese Commissie opent die deur door deze Balkanlanden met ingang van 2025 te willen inlijven bij de Unie. Het is evenwel zeer onwaarschijnlijk dat alle zes kandidaat-leden over zeven jaar voldoen aan de strenge toelatingseisen.

Toch moet premier Rutte zijn standpunt herzien. Toelating van de zes is een geopolitiek belang voor de Europese Unie, inclusief Nederland. Terwijl de EU jarenlang de andere kant op keek, versterkten de Russen, de Turken en de Chinezen hun positie in deze zeer strategisch gelegen regio van Europa. De inwoners van de Westelijke Balkan willen zelf graag bij de EU horen. Een reëel uitzicht op lidmaatschap van de EU versterkt de positie van deze inwoners tegenover regimes die hun oren naar Moskou of Ankara laten hangen.

Het feit dat de kandidaatleden resultaten moeten boeken op het gebied van democratisering, mensenrechten en misdaadbestrijding levert hen een ambitieuze, maar ook aantrekkelijke agenda op. De zwaarte van de opgave verschilt per kandidaat; Kosovo bijvoorbeeld zal waarschijnlijk in 2025 nog niet klaar zijn met zijn toelatingsexamen.

Met de eisen voor dit examen moet niet de hand worden gelicht. Tot die eisen aan de zes behoort ook het oplossen van bilaterale conflicten. Dat zal een enorme inspanning vergen, want ze zijn verwikkeld in talloze etnische ruzies.

Rutte moet dan ook vasthouden aan de toelatingseisen en zich niet laten opschepen met een irreële deadline.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden