Dagkoersen Uw politieke nieuwsbrief

Rutte moet vechten voor zijn akkoorden

Beeld ANP

Goedemiddag,

Mark Rutte sloot ooit het ene akkoord na het andere, maar dit jaar komen de deals moeizaam tot stand. Een pensioenakkoord is uit zicht verdwenen. Of er wel snel een klimaatakkoord komt, valt nog te bezien.

Hier zijn uw politieke Dagkoersen. Deze nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Vink dan hier ‘Volkskrant politiek’ aan.

Dagkoersen Beeld Volkskrant

PENSIOENAKKOORD
Powerplay of geen powerplay?

De coalitie is zich aan het beraden hoe het nu verder moet met de in het regeerakkoord nog vol bravoure aangekondigde ‘herziening van het pensioenstelsel’. Lang niet iedereen is hoopvol dat er voor de provinciale verkiezingen in maart 2019 - als ook de Eerste Kamer op het spel staat - nog beweging in de zaak komt. De stemming bij het wekelijkse coalitieberaad zal er vandaag niet beter op zijn geworden door de aankondiging van de vakbonden dat er nieuwe acties aankomen. Zo gaan op 13 december de Nederlandse Politiebond (NPB) en FNV Havens samen het werk 66 minuten neerleggen - een verwijzing naar de FNV-eis om de AOW-leeftijd op 66 jaar te bevriezen.

Rutte blijft als vanouds optimistisch, maar uit een smakelijke reconstructie in De Telegraaf blijkt dat de premier zich nogal heeft vertild aan het pensioendossier. Rutte stelde zijn inmiddels klassieke vraag bij onderhandelingen: ‘Wat hebben jullie nodig om een deal te sluiten?’ De vakbond kwam vervolgens met een pakket van zeven peperdure eisen. ‘Dat is een lange lijst', kon Rutte alleen nog uitbrengen.

Daarna kwam het nooit meer goed. Uiteindelijk was het Rutte zelf die boos wegliep, omdat er naar de pers werd gelekt. ‘Als iedereen hier gaat zitten lekken, is het over', mopperde de premier.

Het kabinet kan powerplay spelen door zelf nu met een stelselwijziging te komen. Werkgeversbaas Hans de Boer wil dat graag, maar heeft het kabinet wel genoeg politieke power? Opiniepeiler Maurice de Hond gaat er vanuit dat de coalitie tussen de 27 en 31 zetels overhoudt in de Eerste Kamer, terwijl er 38 nodig zijn voor een meerderheid. Zonder steun van minstens één linkse oppositiepartij lijkt een Alleingang tot mislukken gedoemd. 

PvdA-voorman Lodewijk Asscher heeft al gezegd dat dit kabinet is uitgeregeerd. GroenLinks bewijst  wel nog lippendienst aan het belang van samenwerking, maar ondertussen suggereert partijleider Jesse Klaver gretig dat de magie van Mark Rutte als dealmaker definitief is uitgewerkt. ‘De tijd dat Rutte akkoorden kon sluiten die neerkomen op ‘meer van hetzelfde’ is voorbij', aldus Klaver. 

Beeld Marcel van den Bergh

KLIMAATAKKOORD
Derde helft of geen derde helft?

De pensioenhervorming mag dan zijn vastgelopen, gelukkig kan Rutte III nog pronken met de titel ‘groenste kabinet ooit'.  Of toch niet? Het Financieele Dagblad meldt nu dat er dit jaar ook geen klimaatakkoord komt. De gesprekken verlopen zo moeizaam dat er waarschijnlijk nog ‘een derde helft’ nodig is om tot een definitief akkoord te komen. Dat zou volgens de critici vooral komen omdat het kabinet ‘te weinig regie’ voert. Als het zo doorgaat ligt er in december alleen ‘een ontwerpakkoord’ dat nog verder uitgewerkt moet worden.

Wanneer gaan de handtekeningen dan wel gezet worden? ‘De ‘derde helft’ zal naar verwachting van de onderhandelaars pas na de provinciale verkiezingen van 20 maart 2019 plaatsvinden,’ schrijft het FD, al blijft klimaattafelheerEd Nijpels volhouden dat alles volgens schema verloopt. 

GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee is er niet gerust op en heeft al een debat aangevraagd met minister van Klimaat Eric Wiebes.

Beeld ANP

BOERKAVERBOD
Handhaving of geen handhaving?

Het kabinet heeft het afgelopen jaar wel andere zaken voor elkaar gekregen. Zo is D66-minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren er in geslaagd om het boerkaverbod door de Eerste Kamer te loodsen. Alleen is nu weer de vraag of dat verbod ooit nageleefd gaat worden.  Amsterdam, Rotterdam en Utrecht zijn allesbehalve enthousiast. De aankondiging van de Amsterdamse burgemeester Halsema dat haar stad het verbod niet zal handhaven, roept op het Binnenhof voorspelbare reacties op: wetten gelden ook voor de hoofdstad, dus het kabinet zal Halsema uiteindelijk moeten dwingen.

‘Zo heet wordt de soep waarschijnlijk niet gegeten,’ voorspelt chef politiek Raoul du Pré.  ‘De vraag is hoe groot de kloof tussen Halsema en het kabinet nou eigenlijk is.’ 

Du Pré: ‘Ollongren benadrukte bij de verdediging van de wet dat de politie scholen, zorginstellingen en ov-bedrijven niet kan dwingen om te handhaven. Dat moeten ze eerst zelf willen. Als ze dat doen, zullen mensen in eerste instantie op hun kleding worden aangesproken en in tweede instantie gevraagd het gebouw te verlaten. Pas bij escalatie kan eventueel de politie worden gebeld, die dan niet tot arrestatie zal overgaan maar tot een bekeuring.  De minister hoopt en denkt dat met goede communicatie over de huisregels veel is op te lossen, al is het maar omdat boerka- en nikabdraagster in de aanloop naar de wet lieten weten dat zij het verbod zullen respecteren of de betreffende plekken zullen mijden. Om die reden noemde Ollongren de opmerkingen van Halsema vandaag dan ook prematuur.’

Beeld ANP

AFSCHEID VAN DE DAG
Postema kan zichzelf niet overeind houden

‘Lo, we kunnen Postema niet overeind houden,’ schreef Lilianne Ploumen al in juli in een per ongeluk geopenbaard app-bericht aan partijleider Lodewijk Asscher. Een klein half jaar later krijgt het PvdA-Kamerlid alsnog gelijk: haar partijgenoot André Postema stapt vandaag op als bestuursvoorzitter van Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO). Volgens een nog niet verschenen rapport van de Onderwijsinspectie zou het bestuur van de scholenkoepel steken hebben laten vallen. Postema zelf haalt juist hard uit naar de inspectie, die een ‘strafexpeditie’ zou hebben ondernomen.

Overigens blijft Postema wel aan als Eerste Kamerlid van de PvdA, bevestigt een woordvoerder. De ex-schoolbestuurder kondigde eerder wel al aan dat  hij zich niet opnieuw kandidaat stelt voor de senaat. Zo'n kandidatuur had waarschijnlijk ook weinig kans gemaakt na het app'je van Ploumen. 

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Deze brief elke werkdag per e-mail ontvangen? Vink dan hier ‘Volkskrant politiek’ aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden