Rutte: minister wil praten met politiebonden

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie nodigt vrijdag alle politiebonden uit voor een gesprek over de politie-cao. Het gesprek moet leiden tot een doorbraak in de impasse over de cao, zei premier Mark Rutte donderdag aan het einde van de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer.

Minister Van der Steur praat met actievoerende agenten. Beeld anp
Minister Van der Steur praat met actievoerende agenten.Beeld anp

Politiebonden en agenten demonstreren al weken tegen het loonbod van het kabinet dat ze te mager vinden. Woensdag was er nog een massale betoging rond de Tweede Kamer in het centrum van Den Haag. Agenten keerden Van der Steur daar demonstratief de rug toe. De bewindsman werd met gejoel en boegeroep onthaald, toen hij kort zijn gezicht liet zien bij de grote protestactie van het politiepersoneel.

Van der Steur zegt al weken dat zijn deur openstaat voor de politiebonden, maar dat hij geen extra geld heeft om aan hun wensen tegemoet te komen. Het kabinet heeft agenten en ander overheidspersoneel een loonsverhoging geboden van 5,05 procent over twee jaar en 500 euro eenmalig. Drie vakcentrales hebben daarmee ingestemd, maar de FNV noemt het bod een sigaar uit eigen doos en blijft tegen.

Kort geding

Een kort geding dat donderdag diende en door FNV was aangespannen, zal op 1 oktober leiden tot een uitspraak van de rechter. Rutte zei tijdens de Algemene Beschouwingen nog dat het kabinet pas na die datum vervolgstappen bekendmaakt. Sommige partijen in de Kamer willen dat het kabinet meer geld vrijmaakt voor de politie-cao, maar de regeringspartijen en het CDA zijn daarop tegen.

Rutte wilde niet ingaan op de vraag van SP-leider Emile Roemer of de minister het gesprek 'open' zal ingaan. De SP wil dat het loonakkoord wordt losgelaten. Als je vastgelopen onderhandelingen wilt lostrekken is het niet handig om te gaan reflecteren op allerlei woorden, aldus de premier. 'Laten we ervan uitgaan dat het een succes wordt', voegde hij eraan toe.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden