Rutte: meer onderzoek nodig naar geheime belastingdeal koning

Een onderzoek naar de betaling van vermogensbelasting door koning Willem-Alexander heeft geen bewijs opgeleverd dat het staatshoofd en diens voorgangers hiervoor compensatie hebben gekregen. Er moet een uitgebreider onderzoek worden ingesteld. Dat schrijft premier Mark Rutte woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. In reactie op de premier publiceerde RTL Nieuws woensdag archiefstukken die de belastingdeal moeten bewijzen.

Koning Willem-Alexander en minister-president Mark Rutte tijdens hun wekelijks gesprek op paleis Noordeinde. Beeld anp

Het kabinet dook in de regeling die met de koning is getroffen naar aanleiding van berichtgeving van RTL Nieuws, dat meldde dat er in de jaren zeventig in het diepste geheim afspraken zouden zijn gemaakt. Een deel van de uitkering van 5,5 miljoen euro die koning Willem-Alexander jaarlijks ontvangt, is eigenlijk een compensatie voor de belasting die hij betaalt over zijn vermogen. De regeling zou begin jaren '70 in het geheim met toenmalig premier De Jong zijn uitonderhandeld door zijn grootouders Juliana en Bernhard.

Een brede meerderheid in de Tweede Kamer eiste opheldering van de regering over het vermeende privilege voor koning Willem-Alexander en zijn voorgangers.

Volgens Rutte zijn daar vooralsnog voor zo'n privilege geen aanwijzingen gevonden. Maar de premier wil wel meer duidelijkheid over de afspraken die in de jaren '70 zijn gemaakt, en wil daarom dat er een diepgravend historisch onderzoek komt. Er zal naar informatie worden gezocht in de archieven van de ministeries van Financiën en Algemene Zaken.

Eerder zei de premier al dat koning Willem-Alexander geen weet heeft van de vermeende compensatie.

Beeld anp

Meer over de vermeende deal

Lees hier het stuk van Raoul du Pré over de belastingdeal van koning Willem-Alexander.

Lees hier het stuk van Remco Meijer over de reactie van de Tweede Kamer.

Mark Rutte. Beeld anp

Archiefstukken

RTL Nieuws streek woensdag Rutte tegen de haren in door een deel van de archiefstukken (pdf-bestand) te publiceren die het belastingakkoord zouden bewijzen. De documenten suggereren dat toenmalig premier Piet de Jong en minister van Financiën Johan Witteveen op 28 april 1970 een deal zijn overeengekomen om de vorst te compenseren voor de vermogensbelasting die hij afdraagt. Dat bedrag werd destijds vastgesteld op 150 duizend gulden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden