Rutte legt eis Rehn naast zich neer: '3 procent al genoeg hard werk'

Het kabinet wil het advies van de Europese Commissie om het begrotingstekort in 2014 terug te brengen naar 2,8 procent niet opvolgen. Premier Mark Rutte zei dat vrijdag na de wekelijkse ministerraad. Volgens Rutte komt Nederland met de gevraagde bezuiniging van 6 miljard uit op exact 3 procent begrotingstekort en niet op 2,8. Hij begrijpt de 'tegenstrijdige' aanbevelingen van de commissie niet en wil uitleg.

Premier Mark Rutte. Beeld anp

De aanbeveling van de Europese Commissie om 1 procent van het bruto binnenlands product te bezuinigen, is volgens premier Rutte tegenstrijdig met de aanbeveling om het begrotingstekort terug te brengen naar 2,8 procent. Met 6 miljard aan bezuinigingen (1 procent van het bbp) zou het tekort namelijk precies op 3 procent uitkomen, en niet op de aanbevolen 2,8.

Rutte: 'Het advies lijkt inhoudelijk tegenstrijdig te zijn. Is het advies 2,8 procent tekort of 1 procent bbp? 1 procent bbp is te laag voor 2,8 procent Dit is aanleiding om met Rehn in gesprek te gaan: leg dat nou nog eens uit?' Pas in augustus oordeelt het kabinet op basis van CPB-prognoses over mogelijke aanvullende bezuinigingen.

Op basis van die CPB-cijfers zal Nederland in 2014 koersen op een overheidstekort van 3 procent zoals in Europa is afgesproken, zei Rutte. Hij zei te begrijpen dat begrotingscommissaris Olli Rehn pleit voor een 'veiligheidsmarge', maar hij meent dat Nederland al dusdanig veel bezuinigt dat meer ombuigingen niet gewenst zijn. 'Wij menen dat de inspanningen om op 3 procent te komen al genoeg hard werk zal zijn.' Volgens Rutte gaat het opgeteld tussen 2010 en 2017 om circa 50 miljard euro aan bezuinigingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden