Update

Rutte: Leers heeft het van a tot z goed gedaan

Het kabinet steunt minister Gerd Leers van Asiel en Immigratie volledig in zijn aanpak van het dossier Mauro Manuel, de 18-jarige jongen die van Leers terug moet naar zijn geboorteland Angola. Dat zei premier Mark Rutte vandaag na de wekelijkse ministerraad.

Mauro en zijn pleegouders op de publieke tribune van de Tweede Kamer eerder.Beeld anp

'Waar ik mee te maken heb is of minister Leers namens het kabinet de goede dingen heeft gedaan. Het antwoord is: absoluut. Leers heeft het van a tot z goed gedaan', zei Rutte.

Hij wilde niet ingaan op het CDA-partijcongres dat zaterdag over de kwestie Mauro stemt. 'Partijcongressen zijn interne aangelegenheden. Ik heb te maken met de opstelling van Tweede Kamerfracties.' Rutte zei de stemmingen over moties over Mauro dinsdag in de Kamer af te wachten.

Hij legde ook uit dat de discretionaire bevoegdheid voor minister Leers een zaak van hem alleen is, die nooit in de ministerraad besproken wordt. Anders zouden mensen die goed de weg naar media weten te vinden, mogelijk een voorsprong hebben, aldus Rutte.

Leers blijft bij besluit
Leers liet zelf weten dat hij bij zijn besluit blijft om Mauro uit te wijzen. Als de samenleving iets signaleert, dan moet daar goed naar gekeken worden, vindt de minister, maar er moet niet willekeurig en ad hoc worden gereageerd.

'Als er in de fractie verdeeldheid over komt, dan is dat niet iets waar ik wat aan kan doen. Ik toets de zaak aan de bestaande wet- en regelgeving, net als mijn voorgangers. Wat het congres ook zegt. Dat kan mij niet dwingen', zegt Leers over het congres van het CDA morgen.

Geroerd
De kwestie laat Leers zeker niet onberoerd, benadrukte hij. 'Het is zeer emotioneel geladen, dat zie ik ook. Die emoties heb ik ook. Het is lastig om er dan met een pokerface te staan, maar de integriteit van het beleid moet worden bewaakt.'

Spanning binnen CDA
Vicepremier Maxime Verhagen is ervan overtuigd dat het congres van zijn partij een 'zorgvuldige afweging' zal maken over het dossier van Mauro.

Verhagen signaleerde vandaag na de ministerraad een spanning tussen de rechtvaardigheid van het besluit om Mauro uit te zetten en de directe belangen van het individuele mens. 'Zeker ook voor CDA'ers waar barmhartigheid een richtsnoer is, is die spanning heel voelbaar.'

'Geen breuk met PVV'

De provinciale fractieleiders van het CDA zien overigens in de kwestie-Mauro geen reden te stoppen met samenwerken met de PVV, meldt de NOS, die een rondgang deed. Wat betreft de CDA-fractievoorzitters staat de kwestie van Mauro los van de gedoogconstructie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden