Opinie

Rutte laat Poetin met MH17 weg komen

Als premier Rutte werkelijk wil opkomen voor de nabestaanden van de slachtoffers van MH17 moet hij president Poetins sabotage van het onderzoek en zijn valse propaganda aan de schandpaal nagelen, betoogt Roel van Duijn.

Pro-Russische separatisten patrouilleren op het verwoeste vliegveld van Donetsk.Beeld epa

Rutte ontwijkt de misdadige rol van Poetin inzake de MH17. In zijn commentaar op de conclusies van de Onderzoeksraad beperkt hij zich tot een krachteloze "oproep aan de Russische regering om mee te werk aan het strafrechterlijk onderzoek naar de daders".

Na dit onderzoeksrapport is het nog duidelijker dat Rutte zijn oproep in feite richt aan de daders zelf, zonder dit echter te laten merken. Want het is nu zo klaar als een klontje dat de MH17 is neergeschoten als gevolg van de inspanningen van het Russisch leger onder leiding van het Kremlin. 1) De BUK-raket is afgeschoten door een Russisch militair toestel. 2) De raket is gelanceerd in het door Rusland gesteunde seperatistengebied. 3)Het neerhalen van de MH17 vormde het sluitstuk van het neerschieten door "separatisten" (waarschijnlijk eveneens Russen) van een serie Oekraiense vliegtuigen in diezelfde weken.

Botte Russsische ontkenning

In plaats van medewerking aan het feitenonderzoek heeft het Kremlin dit op alle manieren gesaboteerd. Het heeft bewust vervalste versies van de moordaanslag in omloop gebracht. Verre van respect voor het werk van de Nederlandse onderzoeksraad, tracht het nu de aandacht ervan af te leiden, door nog voor en ook na de publicatie met een botte ontkenning en een nieuw verzonnen verhaal te komen, uit de mond van de Buk-rakettenfabriek.

Natuurlijk wéét Rutte dit ook. En Rutte weet ook dat Moskou dit weet. In werkelijkheid is het niet zo dat de Russische autoriteiten "overtuigd" zijn dat het vliegtuig door het Oekraiense leger is neergeschoten. De Nederlandse media herhalen dat het Kremlin hiervan "overtuigd" is, maar in werkelijkheid zijn een kleine groep van Russische politici en militairen de enigen in de wereld die precies weten wat er gebeurd is. Want zij hebben zelf het plan gemaakt om BUK-toestellen naar Oost-Oekraïne te brengen en zij hebben ook zelf opdracht gegeven de raketten af te vuren op vliegtuigen.

Weliswaar hebben zij daarbij vooral gemikt op Oekraïense Antonovs die in de dagen ijlings munitie en versterkingen naar hun grensposten vervoerden om - vergeefs - hun landsgrens te verdedigen tegen de Rssische overweldiging. Maar zij zijn het geweest die alle handelingen hebben verricht die resulteerden in de dodelijke aanslag op de MH17.

Geheime oorlogsvoering

In plaats van te erkennen dat dit alles op z'n minst tot een katastrofale "vergissing" heeft geleid doet men nu al het mogelijke om de schuld in de schoenen van Oekraïne te schuiven. Bizar is ook dat Moskou beweert dat Nederland door het rapport van de Onderzoeksraad een "vooringenomen" standpunt presenteert en niets liever wil dan Rusland te beschuldigen, terwijl de werkelijkheid is dat Den Haag een confrontatie met Rusland vreest en liever uit de weg gaat. Rutte begrijpt ook dat Poetin zijn schuld niet kan erkennen, omdat dit zijn hele geheimhouding van zijn oorlogsvoering in Oekraïne zou ontmaskeren. Hoe zou Poetin kunnen toegeven dat hij zijn leger de BUK-raketten heeft geleverd en in gebruik heeft gebracht, na ruim anderhalf jaar leugens over een"burgeroorlog" waaraan hij part noch deel had?

Laffe oproep

Ook nu nog ontkent Poetin de Russische militairen in Oekraïne. Door erkenning van schuld, zelfs van onbedoelde schuld, zou hij zichzelf in de hele wereld in de hemd zetten als de man die de doet alsof hij geen oorlog voert terwijl hij er tot over nek toe in betrokken is. Wij hoeven dus op geen enkele werkelijke medewerking van de Russische overheid bij de opsporing en vervolging van de daders te rekenen. Bestaat er hoop dat de Russische regering à la Lockerbie na tien jaar zijn falen erkent en alsnog medewerkt? Nee, want Rusland is niet een kleine schurkenstaat, zoals het Libië van Khadaffi, maar een supergrote. Die het zich tot zijn "patriottische eer" rekent om hardnekkig te blijven liegen. En dit ook kan, omdat het land te belangrijk is voor voor andere landen, inclusief Nederland.

Rutte kent deze vreselijke realiteit. Daarom mag hij die niet ontwijken door een laffe, zogenaamde oproep aan dove oren. Wat Rutte moet doen is internationaal Poetins sabotage van het onderzoek en zijn valse propaganda aan de schandpaal nagelen. Alleen dan komt hij werkelijk op voor de nabestaanden en de gerechtigheid inzake de MH17. Hij mag de belangrijkste dader, Poetin, er niet mee weg laten komen.

Roel van Duijn is ex-politicus en getrouwd met een Russische vrouw.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden