Rutte krijgt een half uurtje voor vijf belangrijke thema's

Ongeveer een half uurtje heeft premier Mark Rutte vanmiddag in het Witte Huis om met president Obama bij te praten. Niet veel tijd voor de vijf belangrijke onderwerpen die besproken moeten worden.

President Barack Obama en premier Mark Rutte

Een bezoek aan het Witte Huis wordt minutieus voorbereid en kent een zeer strakke planning. Om 14.10 uur vertrekt Rutte - samen met minister Uri Rosenthal en ambassadeur Jones-Bos - van de residentie van de ambassadeur naar het Witte Huis. Daar komt hij tien minuten later aan bij de West Wing, de westelijke vleugel.

In de Roosevelt Room tekent hij het gastenboek. Om 14.30 uur verwelkomt Obama Rutte in de Oval Office, de beroemdste werkkamer ter wereld. Rutte en Obama nemen plaats op de stoelen bij de open haard. De media mogen even naar binnen en filmen de openingszinnen. Dat is ook het moment dat Rutte zijn presentje zal aanbieden. Een shirt van het Nederlands honkbalteam - wereldkampioen per slot van rekening - met de naam van Obama erop. Na twee minuten moeten de media weer weg. Dan is er dus een half uur de gelegenheid voor een gesprek tussen de heren.

Vijf belangrijke onderwerpen
Vijf belangrijke onderwerpen staan op de agenda: de economische banden tussen Nederland en de Verenigde Staten, de eurocrisis, de rol van het IMF, de situatie in de Arabische wereld en het Midden-Oosten, en de toekomst van de NAVO - in het bijzonder de topconferentie volgend jaar in Chicago.

Wat betreft de economische banden: daar kunnen ze snel klaar over zijn. Ze zullen beiden de historische banden en de goede transatlantische samenwerking benadrukken. Nederland is immers één van de grootste investeerders in de VS.

Eurocrisis
De eurocrisis en de mogelijke rol van het IMF daarin zullen wat meer tijd vergen. Obama beloofde gisteren steun aan Europa om de crisis te bestrijden. Obama verwelkomde de bereidheid van Europa om 'alle noodzakelijke stappen' te ondernemen om de schuldencrisis te bestrijden. Daarin zullen Rutte en Obama zich dus ook wel kunnen vinden. Nederland volgt de Duitse lijn van een zeer streng begrotingsbeleid en heeft net als de VS belang bij een stabiele eurozone met duidelijke afspraken. Daarom is Nederland in Europa nu een belangrijke partner voor de VS.

Over de situatie in de Arabische wereld en het Midden-Oosten zal het belang van een gezamenlijk standpunt van de NAVO worden benadrukt. Het NAVO-optreden in Libië, waarbij ook Nederland een bescheiden rol speelde, zal ongetwijfeld als een succes worden gezien.

NAVO
Waarbij middels een mooi bruggetje kan worden overgeschakeld op de verdere rol van Nederland in de NAVO. Dat Rutte pas ruim een jaar na zijn installatie als premier wordt uitgenodigd bij Obama, wordt door oud-topstukken als Ben Bot en Jaap de Hoop Scheffer gezien als 'op tijd'. Maar had Nederland nog een leidende rol gespeeld in bijvoorbeeld Uruzgan, dan was Rutte waarschijnlijk al eerder op het Witte Huis ontboden. Obama zal dus blijven benadrukken dat een grote Nederlandse rol binnen de NAVO zeer wenselijk en belangrijk wordt bevonden.

Strafhof
Wat Rutte in elk geval niet zal doen: pleiten bij Obama voor Amerikaanse erkenning van het Internationaal Strafhof in Den Haag. Dat maakte Rutte vrijdag duidelijk op zijn wekelijkse persconferentie. Volgens Rutte is het Witte Huis niet de plek daarover te beginnen, het is immers aan het Amerikaanse Congres het strafhof-verdrag te ratificeren.

Het is überhaupt not done om elkaar tijdens zo'n gesprek met gespreksthema's te overvallen. Wel kan Rutte belangstellend informeren hoe het met Obama's herverkiezingscampagne staat, of zou Obama bij Rutte kunnen informeren naar de gedoogconstructie met de PVV.

Maar veel ruimte voor zo'n beleefdheidspraatje is er niet, en het lijkt uitgesloten dat Obama Rutte na afloop uitnodigt voor een borrel in de privévertrekken. Die eer viel vooralsnog alleen premier Piet de Jong te beurt. Die werd door de toenmalig president Richard Nixon getrakteerd op een afzakkertje.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden