Rutte kiest vooral bewezen Haagse kwaliteit

AMSTERDAM - Komend seizoen treden voor u op in theater Het Binnenhof: Henk Kamp, Piet Hein Donner, Ivo Opstelten en Melanie Schultz van Haegen. Samen met CDA-leider Maxime Verhagen waren dit de eerste bewindslieden van het kabinet-Rutte die vrijdag hun opwachting maakten bij formateur en premier in spe Mark Rutte. De hoofdrolspelers lieten zien dat ze het begrip 'publiek optreden' zeer serieus nemen.

Ron Meerhof
Mark Rutte ontvangt Melanie Schultz van Haegen. © anp Beeld anp
Mark Rutte ontvangt Melanie Schultz van Haegen. © anpBeeld anp

Maxime Verhagen ging als eerste naar binnen om van Mark Rutte formeel de vraag te horen of hij bereid was minister van Landbouw, Economische Zaken en Innovatie te worden. Na ruim een uur liet Rutte Verhagen even uit. Voor het oog van de camera's greep Rutte Verhagens hand: 'Nou Maxime?' Verhagen (pompende handdruk: 'Mark, 't is fantastisch!' Rutte: 'Doen we!' Pers tevreden, Rutte weer naar binnen.

Onberispelijk
Beoogd minister van Sociale Zaken Henk Kamp kwam in een onberispelijk donker pak het Binnenhof opwandelen om zijn opwachting te maken bij Rutte. Hij stond de verslaggevers met hun camera's kort te woord en ging naar binnen. Na een uurtje kwam hij weer naar buiten en werkte nogmaals de media af. Zodra de audiovisuelen hun quotes hadden, trok hij opeens een jas en een shawl aan die uit het niets kwamen. Had hij op het Buitenhof even aan een medewerker afgegeven. Handig: Kamp staat strak gekleed op alle beelden.

Had Piet Hein Donner natuurlijk ook even kunnen doen met zijn onafscheidelijke zwarte fiets. Maar die koos er juist voor om zijn herenrijwiel pontificaal tegen het hekje te zetten dat direct voor de ingang van Algemene Zaken is geplaatst om de pers op afstand te houden. Oók handig: Donner staat mét rijwiel op alle beelden.
Weer een uurtje later was er beweging binnen: Donner komt! Maar even verderop was net premier Balkenende bij het Torentje gearriveerd. Een flink deel van de pers aarzelde even en rende toen die kant op. Donner kreeg het door en bleef binnen dralen.
Pas toen de pers terug was, kwam hij naar buiten, gordde zorgvuldig en onder nerveus geklik van camera's het 'Handboek voor Aantredende Bewindspersonen' onder zijn snelbinders en wachtte vervolgens geduldig alle grappige vragen af: 'U weet toch alles al?'
'Er zitten vast wijzigingen in.'

Vakmanschap
'Gaat u voor langstzittende bewindspersoon?'
Donner: 'Dan zou ik de heer Van Manen moeten inhalen. Die zat van 1815 tot 1832. Dat moet men niet proberen.'
Het zijn allemaal bewijzen van vakmanschap. Die ambachtelijkheid en die ervaring zijn ook precies de kwaliteiten die de keuze op hen hebben doen vallen, zeggen ingewijden.
Tussen de namen die bekend zijn en degenen die genoemd worden voor ministerschappen zitten geen verrassingen. Allen zijn bekenden op het Binnenhof. En de meesten zijn al ruim opa.

Wilden kanonnen uit het bedrijfsleven soms niet? Geen vertrouwen in deze coalitie, of in gedoogpartner Wilders? Driewerf neen, wordt met vuur betoogd. Hier wordt eerder de vorige oorlog uitgevochten. De ruzies tussen PvdA en CDA in het vorige kabinet en de ongelukken met nieuwe en frisse, maar opzichtig falende bewindslieden hebben Rutte en Verhagen doen kiezen voor bewezen kwaliteiten. Dit kabinet moet een hecht team worden. 'Rutte heeft gekozen voor nul experimenten', zegt een betrokkene.

De toeschouwers kon vrijdag het vakmanschap van de voorstelling in ieder geval wel waarderen. 'Streng is-ie hè, die Kamp.' en: 'Oh, kijk, met die fiets: Donner. Moet je dat taalgebruik horen, haha.'
Zoals steeds de laatste maanden waren de toeschouwers weer in ruime mate aanwezig. Op sommige momenten stonden er ruim honderd te kijken naar de komende en vertrekkende kandidaat-bewindslieden.

'Wij komen iedere week', zegt Henk Jansen in de Wal uit Hendrik-Ido Ambacht. 'Meestal op donderdag. Toen ik nog mijn eigen makelaarskantoor had, ging ik op donderdag expres al om drie uur weg. Mocht ik van mezelf, want ik werkte zestig uur per week.'
'Den Haag is een geweldige stad', zegt zijn vrouw Dini. 'En we nemen altijd een kijkje op Het Binnenhof. Altijd wat te zien.'

Fietsen
Gedurende de zomer waren het vooral mannen met fietsen die soms urenlang stonden te kijken naar de verzamelde journalisten, die op hun beurt urenlang stonden te wachten op formerende onderhandelaars. Het was het soort mensen dat ook vaak gesignaleerd wordt bij bouwputten. Een flat bouwen of een kabinet formeren; het heeft kennelijk overeenkomsten.
Dezer dagen meanderen weer groepen scholieren over het Binnenhof. 'Een PO'tje, sorry, praktische opdracht voor geschiedenis, over de formatie', zeggen de 15-jarige havo-scholieren Milou van Elleswijk en Anouk Ammerlaan uit Pijnacker. 'Je kan wel alles van het Internet halen, maar we wilden het een beetje aankleden.' Even later gaan ze op de foto met Henk Kamp. Bewijsmateriaal voor school.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden