Rutte kiest toch voor oud en vertrouwd, én man

Uw politieke nieuwsbrief

Blok onderweg naar premier Rutte. Foto reuters

Goedemiddag. De man - geen vrouw - die het pijnlijke vertrek van Halbe Zijlstra moet doen vergeten heet Stef Blok.

Verder in Dagkoersen: de ideeën van Ramautarsing blijken toch te ver te gaan voor Forum voor Democratie, en ook honden moeten kunnen resocialiseren (vinden SP en GroenLinks).

Wilt u deze nieuwsbrief dagelijks per mail ontvangen? Regel het eenvoudig via Volkskrant.nl/dagkoersen.

Foto de Volkskrant

COMEBACK VAN DE DAG
Blok naar Buitenlandse Zaken

'Ja, nee, luister, dat zou een heel goed idee zijn, ja.' Premier Rutte beaamde het onlangs bij WNL op Zondag: het zou goed zijn als Halbe Zijlstra zou worden opgevolgd door een vrouw. Maar ze bleek onvindbaar. Edith Schippers bedankte en Cora van Nieuwenhuizen was al minister van Infrastructuur. Nee, Rutte koos ervoor om een vertrouweling terug te halen naar zijn derde kabinet.

Stef Blok was fractieleider tijdens Rutte I. Samen met Rutte beleefde hij in het voorjaar van 2012 intensieve weken in het Catshuis. Nadat Wilders de stekker uit die onderhandelingen trok, schoof Blok als secondant aan bij de formatie van Rutte II. Vervolgens werd hij minister van Wonen en Rijksdienst en later, na de val van Van der Steur, van Justitie. Tijdens de afgelopen kabinetsperiode groeide hij uit tot rolmodel voor het ministerschap: onkreukbaar en degelijk, een uitvoerder, op het saaie af.

De keuze voor Blok is dan ook een veilige. Als interimmer op het hoofdpijn-departement Veiligheid en Justitie liet de VVD'er al zien dat hij tegen vrijwel elke klus is opgewassen. Hij heeft geen uitgebreide buitenlandervaring, maar Rutte vertrouwt erop dat de stoïcijnse Blok zich prima staande zal houden tegenover boze Russen en Turken. Op sterke (datsja-)verhalen is hij vooralsnog niet betrapt. Verslaggevers Frank Hendrickx en Ariejan Korteweg schreven vorig jaar over hem: 'Voor spectaculaire kiss-and-tell- memoires - Blok, het hele verhaal - ben je bij hem aan het verkeerde adres.'

Premier Rutte ontvangt beoogd minister Stef Blok. Foto anp

VERTREK VAN HET WEEKEND
Exit Ramautarsing

'Ik hoop niet dat het idee blijft hangen dat wij iets tegen wie dan ook zouden hebben, want dat is absoluut niet het geval.' Thierry Baudet werd vorige week tijdens het flyeren in Amsterdam door een Surinaamse vrouw gedwongen om afstand te nemen van de woorden van zijn partijgenoot Ramautarsing. Diens uitspraken over intelligentie en volkeren (in een Brandpunt-interview) waren 'onhandig', gaf hij toe. Ramautarsing kwam dit weekeinde tot dezelfde conclusie nadat de Volkskrant nieuwe uitspraken van hem onthulde.

In verschillende Whatsapp-groepen voor jonge politici liet hij zich kritisch uit over homoseksualiteit, legde een verband tussen ras en IQ en pleitte voor invoering van de doodstraf. Nadat de krant uit de chatgesprekken had geciteerd, besloot Ramautarsing dit weekeinde om zich terug te trekken als kandidaat voor de Amsterdamse gemeenteraad. In een verklaring op de site van Forum voor Democratie kwam hij terug op zijn uitspraken en schreef hij onder andere: 'Met name wil ik hierbij afstand nemen van de stelling dat homorechten de samenleving dommer hebben gemaakt.'

Volgens de kieswet kan Ramautarsing nog steeds zijn raadszetel claimen als hij op 21 maart zou worden gekozen. Hij belooft dat niet te zullen doen. 'Terugtrekken is terugtrekken. Punt', schrijft hij op Twitter. Zijn vertrek is een pijnlijke tegenslag voor Baudets campagne in de hoofdstad. Half februari verdedigde de FVD-leider zijn Amsterdamse nummer twee nog tijdens een drukbezochte ledendag in de Tweede Kamer. Niet Ramautarsings ideeën waren het probleem, maar de draai die politieke tegenstanders en de pers eraan gaven, stelde hij. Die verdedigingslinie bleek dit weekeinde niet meer houdbaar.

Baudet en Ramautarsing tijdens een FvD-dag. Foto anp

STEMMING VAN MORGEN
Verdienen honden een eerlijk proces?

Dierenwelzijn dringt steeds vaker door tot de agenda van de Kamer. En niet voor niets: de Partij voor de Dieren is met vijf zetels vertegenwoordigd en stijgt in de peilingen inmiddels naar acht. Ook bij andere partijen wint het dier terrein. Morgen stemt de Kamer over het lot van de bijtende hond.

Het OM neemt jaarlijks zo'n zevenhonderd honden in beslag, onder meer vanwege agressiviteit. Een deel van die bijtende honden wordt vervolgens geëuthanaseerd. Het gaat om enkele tientallen honden per jaar, zegt SP-Kamerlid Frank Futselaar tegen verslaggever Hessel von Piekartz. Samen met GroenLinks-collega Rik Grashoff werpt hij zich op als redder van de door justitie ter dood veroordeelde hond. Het dier ontbeert op dit moment een eerlijk proces. Von Piekartz: 'Het OM raadpleegt weliswaar de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, maar beslist vervolgens zonder tussenkomst van de rechter.'

Futselaar en Grashoff denken dat met extra training of een aanlijnplicht de honden op het rechte pad kunnen worden gehouden. Zij hebben dierenactivisten en gerenommeerde advocaten (de gebroeders Anker) aan hun zijde. Volgens de advocaten worden dieren nu 'hetzelfde behandeld als een auto of een mobiele telefoon' en dat zou ingaan tegen de wet.

Het lot van de dieren ligt in handen van de coalitiepartijen. Zonder steun van een van hen redt de motie het niet. Futselaar hoopte op D66, maar Kamerlid Tjeerd de Groot laat alvast weten tegen te zullen stemmen. De bestaande regelgeving is zorgvuldig genoeg, vindt hij 'We zijn bij D66 ook dierenliefhebbers, maar een nieuwe procedure voegt niks toe.'

SP-Kamerlid Frank Futselaar in de Kamerbankjes tijdens zijn installatie. Foto anp

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen.