'Rutte is gunstig voor milieu'

Amsterdam De rem die het kabinet-Rutte wil zetten op de zogeheten Ecologische Hoofdstructuur (EHS) kan juist goed uitpakken voor de Nederlandse natuur. Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving, het belangrijkste adviesorgaan van de regering op het gebied van Natuur en Milieu, biedt een pas op de plaats de mogelijkheid om opnieuw te bekijken welke natuur belangrijk is voor Nederland en welke niet.

'We moeten ons afvragen of de doelen van twintig jaar geleden nog de juiste zijn', aldus Keimpe Wieringa, de EHS-deskundige van het planbureau donderdag in het dagblad Trouw.


In het kader van de EHS is twintig jaar geleden begonnen met het aaneenschakelen van natuurgebieden om zo de achteruitgang van de soortenrijkdom van planten en dieren te stoppen. Het streven was tot voor kort om rond 2020 meer dan 750 duizend hectare aan natuur bij de hoofdstructuur te laten horen, zo'n 17,5 procent van de oppervlakte van Nederland.


Volgens Wieringa is de discussie over soortenrijkdom technocratisch geworden. Volgens hem moet er scherper worden gekozen over wat Nederland wil en kan behouden. Dat zou ook kunnen betekenen dat sommige landschapstypen zullen verdwijnen. Als voorbeeld noemt het Planbureau het hoogveen in Drenthe.


Natuurorganisaties hebben verontwaardigd gereageerd op de stelling van het Planbureau, dat tot voor kort nog het belang van het afmaken van de EHS onderschreef. Natuurmonumenten stelt dat er best te praten valt over aanpassingen zonder de stekker uit het hele project te trekken. Klaas van Egmond, voormalig directeur van het PBL, noemt in een reactie het EHS-beleid 'het beste beleid van de afgelopen decennia'.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden