Rutte is een vriend kwijt, maar maakt wel weer nieuwe

Uw politieke nieuwsbrief

Rutte neemt afscheid van Zijlstra. Beeld anp
Rutte neemt afscheid van Zijlstra.Beeld anp

Goedemiddag. Premier Rutte moet door met alweer een politieke vriend minder. ChristenUnie-Kamerlid Voordewind boekt een parlementair succes. Minister Ollongren is nog niet van de oppositie af. Ook nog in Dagkoersen: Baudet haalt de bezem door zijn Forum.

Wilt u deze nieuwsbrief dagelijks per mail ontvangen? Regel het eenvoudig via volkskrant.nl/dagkoersen.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

WIJSHEID VAN DE DAG
Er komen wel weer nieuwe vrienden

Het vertrek van zijn vriend Halbe was hem zwaar gevallen, zei de premier vanmiddag. Maar om nu te zeggen dat het een probleem was dat hij een voor een zijn vertrouwelingen kwijtraakte? Nee, zo zag hij dat toch niet. Opstelten, Teeven, Van der Steur, Schippers, Kamp, Hennis, Zijlstra. Het rijtje namen van vertrokken vrienden wordt steeds langer. Als Rutte nu om zich heen kijkt in de ministerraad, ziet hij vooral gezichten die hij nog maar net kent.

Krijgt hij nog voldoende tegenspraak, wilde een journalist weten. Daar hoeft men zich geen zorgen over te maken, zei de premier. Zijn hechte vriendschap met Zijlstra was heel bijzonder, maar zo'n relatie kan hij heus ook weer opbouwen met nieuwkomers. Met Dijkhoff bijvoorbeeld, Zijlstra's opvolger als VVD-fractievoorzitter. 'Die relatie wordt natuurlijk net zo intensief. We zijn net begonnen, maar het gaat heel erg goed, kan ik u zeggen.'

Helemaal verstoken van oude vrienden is hij nog niet, al wonen ze soms wat verder weg. De RVD meldt: Rutte gaat maandag, vooraf aan de Europese top, dineren met Merkel in Berlijn.

Premier Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Beeld anp
Premier Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie.Beeld anp

BESLUIT VAN DE DAG
Kamer erkent genocide

De regering is nog niet zover, maar de Kamer wel: ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind dient volgende week met steun van de overige coalitiepartijen een motie in voor de 'onomwonden erkenning' van de Armeense genocide. Ook een partij als de PVV is voor, dus een ruime meerderheid is verzekerd.

De Kamer gaat de Armeense genocide dus officieel erkennen, maar de regering blijft voorlopig spreken van 'de kwestie van de Armeense genocide'. Wel zou het kabinet welwillend staan tegenover het voorstel om in april een regeringsdelegatie af te vaardigen naar de herdenking in Jerevan van de volkerenmoord van 1915.

Het erkennen van de genocide blijft ruim honderd jaar na de moord op zo'n anderhalf miljoen Armeniërs een gevoelige zaak voor overheden. De Turkse regering meent dat de massamoord ten tijde van het Ottomaanse Rijk geen genocide was en gebruikt de term Armeense kwestie. Landen die de genocide wel erkennen, kunnen op felle reacties uit Ankara rekenen. Toen de Duitse Bondsdag in 2016 de Armeense genocide erkende, stelde de Turkse overheid dat de stap de relatie tussen Ankara en Berlijn 'zwaar beschadigde'.

De relatie tussen Nederland en Turkije staat al langere tijd onder druk. De Turken zijn nog steeds verbolgen dat Nederland vorig jaar maart twee Turkse ministers wegstuurde. Pogingen tot toenadering tussen beide landen liepen begin deze maand op niets uit. De stap van de Kamer zal het de opvolger van minister Zijlstra niet makkelijker maken om de lucht te klaren.

Armenen herdenken de Armeense genocide in de hoofdstad Jerevan op 23 april 2017. Beeld afp
Armenen herdenken de Armeense genocide in de hoofdstad Jerevan op 23 april 2017.Beeld afp

CLIFFHANGER VAN DE WEEK
Referendumdebat krijgt staartje

De oppositie onderwierp minister Ollongren en D66-Kamerlid Jetten gisteren urenlang aan een verbale oorwassing. Alle oppositiepartijen behalve de SGP vonden het onbegrijpelijk dat de coalitie - en dan vooral D66 - een streep gaat zetten door de referendumwet. Maar Ollongren en Jetten bleven stoïcijns hun standpunten herhalen. Het Oekraïnereferendum veroorzaakte vooral ongemak en teleurstelling, meent de regering. Daarom wil zij nu van het raadgevend referendum af. En het liefst zo snel mogelijk. 'Er is geen reden om te wachten', zei Ollongren.

Diep in de avond had de oppositie toch beet: was die intrekkingswet juridisch wel zuiver, wilden ze weten. Ja natuurlijk, zei de minister, de Raad van State had immers geaccordeerd. Maar knappe koppen zoals Wim Voermans en Tom van der Meer vonden het een wiebelige wet, zei de oppositie. Zo'n artikel dat bepaalt dat over de intrekkingswet geen referendum kan worden gehouden, dat kan juridisch toch helemaal niet?

Als één front keerde de oppositie zich tegen de coalitie. En diep in de tweede termijn zwichtte die. Prima, jullie je zin, zei CDA'er Van der Molen. De Raad van State gaat razendsnel extra advies geven zodat de Kamer dinsdag het debat kan afmaken. De stemming is naar verwachting donderdag. De stemverhouding: 78 zetels (coalitie plus SGP) voor intrekking.

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken. Beeld anp
Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken.Beeld anp

DE BEZEM DOOR HET FORUM
Nog meer royementen

Thierry Baudet heeft Gert Reedijk, Artur Legger en Freek-Jan Berkhout uit zijn partij gegooid. De dissidenten, vorig jaar nog kandidaat-Kamerleden, gingen de afgelopen weken voorop in de strijd voor meer interne democratie. Die stoutmoedigheid moeten ze nu bekopen met een royement. 'U heeft geprobeerd het partijbestuur te ondermijnen', schrijft Baudet in mails die in handen is van Dagkoersen. 'Van FvD kan redelijkerwijs niet gevergd worden uw lidmaatschap voort te laten duren.' Minstens een van de drie dissidenten gaat in verweer, zo blijkt uit het mailverkeer.

Begin vorige week werden ook al twee FvD'ers de wacht aangezegd. Enkele dagen later koos Susan Teunissen, nummer drie op de kandidatenlijst, zelf eieren voor haar geld. De landmachtofficier kon ook niet verkroppen hoe het bestuur met kritische leden omging. Baudet en zijn adjudanten Henk Otten en Rob Rooken houden voet bij stuk. Leden die het in de bol krijgen, moeten maar een andere partij zoeken.

Morgen organiseert Forum een ledendag in de Tweede Kamer. De dag moet de punt zijn achter twee weken heibel. Vijfhonderd belangstellenden mogen komen kijken hoe de partijtop de zaakjes uitstekend op orde heeft en werkt aan 'de gecontroleerde uitbouw' van de partij.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen.

FvD-voorman Thierry Baudet in de Kamer. Beeld ANP
FvD-voorman Thierry Baudet in de Kamer.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden