Update

Rutte: ingrijpen bij zorgbudget noodzakelijk

De ingrepen in het persoonsgebonden budget in de zorg zijn onvermijdelijk. Er wordt anders een 'onaanvaardbaar beroep gedaan op de solidariteit tussen mensen'.

ANP/Redactie
Mark Rutte. © anp Beeld anp
Mark Rutte. © anpBeeld anp

Dat maakte premier Mark Rutte vanavond duidelijk in de Tweede Kamer tijdens een debat over de bezuinigingsplannen van zijn kabinet. Een groot deel van de oppositie vreest dat de opeenstapeling van maatregelen vooral de zwakkeren in de samenleving hard raakt.

Rutte wees erop dat er voor het persoonsgebonden budget 2,2 miljard euro overblijft, maar dat een jaarlijkse groei van 23 procent van het budget echt niet vol te houden is.

Hij beloofde dat het kabinet zijn uiterste best zal doen om patiënten die extra zorg nodig hebben en hun persoonsgebonden budget zouden kwijtraken op een andere manier de noodzakelijke hulp te geven.

Cohen

PvdA-fractievoorzitter Job Cohen verweet premier Mark Rutte en zijn kabinet onverschilligheid en ongeïnteresseerdheid voor het lot van mensen die getroffen worden door de bezuinigingen van het kabinet, zoals die in de sociale werkvoorziening en bij de persoonsgebonden budgetten.

'Waarom tonen kabinet en premier zich zo onverschillig en ongeïnteresseerd voor de vraag wat dit allemaal betekent voor al die individuele mensen, voor mensen met het syndroom van Down, voor licht verstandelijk gehandicapten, voor mensen met een dwarslaesie, voor al die mensen die nu, met de nodige ondersteuning, werken en meedoen in de samenleving', zei Cohen in het Kamerdebat over de bezuinigingsmaatregelen van het kabinet.

SP
Ook SP-leider Emile Roemer haalde in het Tweede Kamerdebat over de bezuinigingsplannen van het kabinet hard uit naar premier Mark Rutte.

'De sociale zekerheid wordt met een grote botte bijl gesloopt. De premier lijkt niet te beseffen hoe diep dit ingrijpt in het leven van mensen. Hij zal wel weer zeggen dat het meevalt; of erger, dat hij deze mensen aanpakt, juist voor hun eigen bestwil', zei Roemer.

Hij wil van Rutte weten wat diens ondergrens is. 'Krijgen hardwerkende Nederlanders die naar vermogen presteren met Rutte nog steeds het minimumloon, of worden mensen een wegwerpproduct? Geven we onze kinderen het onderwijs dat ze nodig hebben, of stallen we jongeren in leerfabrieken? Bieden we onze zieken de zorg die ze verdienen, of worden patiënten een product met winstoogmerk?'

VVD
De VVD-fractie in de Tweede Kamer vindt het kabinetsplan om te snijden in het persoonsgebonden budget 'een pijnlijke maatregel', maar steunt het wel. Volgens VVD-Kamerlid Malik Azmani zijn de maatregelen nodig omdat het persoonsgebonden budget aan zijn eigen succes ten onder gaat.

De regeling is zeer populair, wat geleid heeft tot overschrijdingen van de budgetten van 23 procent per jaar. 'Dus we zijn gedwongen iets te doen en te zorgen dat het pgb blijft voor mensen die anders afhankelijk zouden zijn van zorg in een instelling. Die mensen krijgen er wat het kabinet, en de VVD, betreft 5 procent bij.'

CDA

Het CDA zal er ondanks de bezuinigingen op het persoonsgebonden budget scherp op letten dat patiënten zo veel mogelijk zelf de regie kunnen houden over de zorg die ze nodig hebben. CDA-Tweede Kamerlid Mirjam Sterk zei dat donderdagavond tijdens een debat in de Tweede Kamer met premier Mark Rutte over de bezuinigingen van het kabinet.

Een groot deel van de oppositie vreest dat die bij elkaar opgeteld een zware wissel trekken op het leven van vooral de zwakkeren in de samenleving. Vorige week presenteerde het kabinet forse ingrepen in het persoonsgebonden budget in de zorg.

Regeringspartij CDA steunt de kabinetsplannen, maar beloofde oog te zullen hebben voor de gevolgen. In het verleden heeft het CDA geijverd voor veel regie voor patiënten over hun eigen zorg. Volgens Sterk kan dat ook op andere manieren dan met een persoonsgebonden budget.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden