Rutte: in kern lever ik verkiezingsbelofte in

Premier Mark Rutte erkent dat hij zich niet aan zijn verkiezingsbelofte houdt als het reddingsprogramma voor Griekenland doorgaat. Hij had beloofd dat er geen geld meer naar de Grieken zou gaan.

Premier Mark Rutte staat de pers te woord voor aanvang van de eurotop. Beeld anp
Premier Mark Rutte staat de pers te woord voor aanvang van de eurotop.Beeld anp

'In de kern lever ik mijn verkiezingsbelofte in', zei Rutte maandag na een speciale eurotop in Brussel waar de noodlijdende Grieken onderhandelingen over een pakket maatregelen van ruim 80 miljard euro zijn beloofd.

'Als dit doorgaat, als dat programma er komt, dan kan ik die verkiezingsbelofte niet houden', zei Rutte. 'Want dan gaat er extra geld naar Griekenland. Zo simpel is het', erkende de premier, die het een 'slechte zaak' vond dat hij zijn belofte moet breken.

'Agreekment'

Na een marathonvergadering van bijna zeventien uur ligt er een akkoord met Griekenland op tafel. Volg hier ons liveblog.

Verzachtende omstandigheden

Rutte had het over verzachtende omstandigheden: zo zal het de Nederlandse begroting niet raken en er hoeft niet bezuinigd te worden. Het Nederlandse geld zit al in het Europees reddingsfonds ESM, dat de Grieken zou kunnen gaan helpen. Bovendien had 'niemand kunnen vermoeden en ik heb dat niet kunnen voorzien, dat de Griekse politieke omstandigheden zo dramatisch zouden wijzigen', zei Rutte.

Rutte had het over 'een verschrikkelijk grote som geld' die de Grieken nodig hebben. De eurolanden zullen werken om het totaalbedrag naar beneden te krijgen, zei hij.

Premier Mark Rutte (M) voor aanvang van de ingelaste top van eurolanden over de Griekse crisis. Beeld anp
Premier Mark Rutte (M) voor aanvang van de ingelaste top van eurolanden over de Griekse crisis.Beeld anp

'Grexit nog niet uit te sluiten'

Gezien die grote som geld en het vele aantal hervormingen dat de Grieken moeten doorvoeren om aanspraak te kunnen maken op het nieuwe reddingspakket, wilde Mark Rutte een vertrek van Griekenland uit de eurozone ook nog niet helemaal uitsluiten.

Op de vraag of een zogenoemde Grexit is afgewend, zei Rutte: 'Ik doe daar geen voorspelling over.' Hij wil eerst dat de Griekse politiek zich schaart achter de voorwaarden die de geldschieters hebben opgesteld.

Griekenland heeft tot en met woensdag de tijd om vier wetten over onder meer pensioenen en btw aan te laten nemen door het parlement. Ook moeten de Griekse politici akkoord gaan met de verscherping van een aantal hervormingsmaatregelen.

Rutte noemde de lijst voorwaarden 'zonder meer stevig, maar noodzakelijk'. Hij bestempelde de uren durende vergadering als een 'ingewikkelde bevalling'.

Grieken demonstreren tegen een akkoord met de eurolanden voor het Griekse parlement. Beeld afp
Grieken demonstreren tegen een akkoord met de eurolanden voor het Griekse parlement.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden