Column

Rutte in Euro Disney, dat had ik liever niet geweten

In verkiezingstijd dansen politici de macarena, laten ze zich overhoren over de winkelprijzen van eerste levensbehoeften, hopen ze allemaal desperaat dat ze gevraagd zullen worden voor de Libelle Zomerweek en doen ze nog gekkere dingen.

Beeld ANP

Hoera, hadden we eindelijk een reden om de Margriet te blendelen, damesblad sinds 1938 voor al uw recepten en andere grote en kleine geneugten voor vrouwen, tegenwoordig verschijnend in een oplage van een kleine 200 duizend exemplaren. Want gasthoofdredacteur is deze week de premier. Hij heeft eenmalig zijn eigen favoriete Margriet mogen samenstellen.

Premiers en gasthoofdredacteurschappen: het is een apart genre. Een jaar of acht geleden trad Jan Peter Balkenende eenmalig op als gasthoofdredacteur bij RTL Boulevard. Op YouTube staat nog een geestig filmpje van de voorbereidingen, waarin we de toenmalige premier een redactievergadering zien voorzitten. Hij wordt geflankeerd door Albert Verlinde en Daphne Bunskoek, er wordt wat heen en weer gemijmerd over Paris Hilton en Balkenende is hartverwarmend onbeholpen.

Dat geschurk tegen 's lands grootste roddelkoning aan baarde enig opzien, maar het was verkiezingstijd en dan is veel geoorloofd. In verkiezingstijd dansen politici de macarena, laten ze zich overhoren over de winkelprijzen van eerste levensbehoeften, hopen ze allemaal desperaat dat ze gevraagd zullen worden voor de Libelle Zomerweek en doen ze nog gekkere dingen. There's no such thing as bad publicity.

Hier en daar fronste een enkeling de wenkbrauwen over de Margriet van Mark Rutte, want het is nu toch geen verkiezingstijd? Maar een korte blik in de parlementaire geschiedenisboekjes leert dat het altíjd in potentie verkiezingstijd is; je gaat even naar de wc en er is alweer een kabinet gevallen.

Bovendien is een gasthoofdredacteurschap een relatief veilige exercitie: met journalistiek heeft het weinig te maken, de gasthoofdredacteur houdt controle over de boodschap. Margriet is een gezellige, warme, apolitieke omgeving waarin geen plek is voor vervelend Haags gezeur of netelige vragen over politieke keuzes en verantwoordelijkheden. Belangrijker: het is een kans een ander deel van Nederland te bereiken. Dat kan lezen dat de premier graag Indisch eet, 'een lastige kleuter' was, fan is van de violiste Janine Jansen, zijn cappuccino zonder suiker graag 'lopend over straat opdrinkt, als een echte Amerikaan'.

Antwoorden op de vraag die Margriet-hoofdredacteur Leontine van den Bos (de echte) in haar inleiding stelt: 'Hoe goed kennen we hem écht?'

Het is een van de grote Haagse clichés geworden: de 'kennen we hem wel écht'-vraag? Van Wim Kok wisten we dat hij in een rijtjeshuis woonde en nogal nurks is. Gasthoofdredacteurschappen liet hij over aan zijn vrouw Rita. Van Balkenende weten we dat hij van hard rijden in snelle auto's houdt en van Jan Smit. Van Rutte weten we veel meer, tot aan zijn vakantiebestemmingen aan toe. Toch blijft die interesse om hem 'écht te leren kennen'. Misschien omdat het moeilijk te verkroppen is dat hij single is - ook in Margriet wordt daar opnieuw naar gevraagd. Kennelijk is een premier pas 'af' en zijn wij pas gerust als hij een afgerond, burgerlijk privébestaan leidt.

Bij één ontboezeming in Margriet bekroop mij de gedachte 'dit had ik liever niet geweten'. Het betreft een foto van een olijke Rutte in een gele regencape met Mickey Mouse op de rug. Bijschrift: 'In 1997 ben ik met vrienden naar Euro Disney geweest. Eerlijk gezegd, niks voor mij. Ik verloor ook nog eens mijn bril in de Space Mountain.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden