Rutte in de nesten

MARTIN SOMMER

De lijn van Rutte om geen commentaar te geven op allerlei PVV-oprispingen werkt in het buitenland niet.

Het kan om te beginnen geen kwaad de ophef te nuanceren over de PVV-site waarop je melding kunt maken van overlast door Oost-Europeanen. Dat overlastprobleem bestaat en is vaker in niet mis te verstane woorden aan de orde gesteld, bijvoorbeeld door de Haagse PvdA-wethouder Norder die het had over een tsunami van Oosteuropese arbeidsmigranten. Een jaar of vijf geleden werd officieel gerekend met een toestroom van maximaal vijftienduizend werkers uit het Oosten. Dat werden er een kwart miljoen, met de problemen die horen bij het tekort aan voorbereiding.

Dat neemt niet weg dat premier Rutte een fout heeft gemaakt door van die site geen afstand te nemen. Het PVV-meldpunt is officieel niet discriminerend, maar fijntjes is het idee om een specifieke groep aan te wijzen als overlastgevers evenmin. Rutte koos gisteren in de beantwoording van Kamervragen zijn eerdere lijn. De PVV en de regering verschillen op een aantal punten (islam, Europa) van mening. En Rutte wil zoals hij zei niet reageren 'op elk stuk rood vlees' dat de PVV in de arena gooit, aangezien zowel de aangeroerde kwestie als Wilders zelf daardoor alleen maar groter worden dan ze waard zijn.

Maar die vlieger ging ditmaal niet op, aangezien de opwinding nu niet afkomstig was uit de Kamer. Tien ambassadeurs, twee eurocommissarissen en een fors deel van het Europarlement spraken hun afkeuring uit. De kwestie wás al groot voordat de Kamer zich ermee bemoeide, en dat betekent dat Rutte een taxatiefout heeft gemaakt. Hij had zich vorige week moeten realiseren dat het fenomeen gedoogconstructie in het buitenland niet bestaat. En bij de eerste klacht van de Poolse ambassadeur had hij luid en duidelijk moeten zeggen dat de regering die PVV-site afkeurt. Nu staat Nederland er niet goed op en heeft Rutte zich in de nesten gewerkt.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden