rutte in bad

Verkwistende VVD'ers, het lievelingsspeelgoed van de media en de verdediging van schilder Bennie Jolink.

Op de voorkant van Vrij Nederland zien we een breeduit grijnzende premier Rutte lekker relaxed in een bad vol bankbiljetten zitten. De begeleidende tekst: 'Dure grappen - hoe de VVD lachend ons belastinggeld verkwist'. Een week voor de verkiezingen gooit links de beuk er flink in.


Het verhaal van freelancejournalist Bart de Koning is een tamelijk doeltreffende aanval op het beeld dat de VVD van zichzelf heeft gecreëerd 'als liberale partij waar de hardwerkende Nederlander zijn belastingcenten met een gerust hart aan kan toevertrouwen'.


VN stelt vast dat bewindslieden van de VVD verantwoordelijk zijn voor talloze spraakmakende affaires, voor gigantische kostenoverschrijdingen en financiële miskleunen. Onder meer de Betuwelijn, de Noord-Zuid-lijn in Amsterdam, de Joint Strike Fighter en de tramtunnel in de Haagse binnenstad worden genoemd. Het overzicht van sjoemelende VVD'ers die in opspraak kwamen, is een nuttige toevoeging.


Rechts houdt zich koest. Elsevier biedt een handleiding strategisch stemmen aan, onder de naam 'Stem Slim'. Altijd handig. In zijn column lijkt Gerry van der List links ouderwets onder uit de zak te geven, met onder een meedogenloze schets van wat de partij naast Diederik Samsom nog meer is. Maar dan neemt Van der List het op voor een andere partij: 'Een partij die (...) zeker meer recht heeft op een electorale beloning dan zielloze, zwalkende sociaal-democraten met een opportunist aan het roer.' Het gaat over de SP.


Het lievelingsspeelgoed van de media komt aan de orde in Vrij Nederland. Het blad analyseert hoe de kwaliteitsmedia omgaan met de peilingen. The New York Times stelde voor zijn medewerkers een richtlijn van zes pagina's op. Daarin staat onder meer dat peilingen die direct na een debat zijn uitgevoerd, 'zeer onbetrouwbaar' zijn.


Trouw blijkt het meest terughoudend te zijn met de peilingen, andere media worstelen ermee. 'Het is een duivels dilemma.' Politicoloog Tom van der Meer: 'De media nemen vaak klakkeloos de interpretaties van de peilbureaus over. Of laten er zelf eigen analyses op los, die wetenschappelijk helemaal niet hard te maken zijn.'


De Groene Amsterdammer portretteert de grootste partij van het land, de PVDN, oftewel de Partij van de Niet-stemmers. Bij de laatste Kamerverkiezingen kwam 25 procent van de kiesgerechtigden niet opdagen. Een van de conclusies is: 'Hoe hoger de opleiding, hoe vaker men naar de stembus komt. Stemmen wordt aldus steeds meer iets voor Ons Soort Mensen.' En: 'Er groeit een hardcore groep die niet meer tot stemmen te bewegen valt. Dat kan een kwestie van opleiding zijn, maar ook van sociale klasse.'


Ook in de Groene buigt Marja Pruis zich over het ook voor haar onvoorstelbare succes van de Vijftig Tinten-trilogie van E.L. James. 'Eigenlijk is de kwestie: aha, vrouwen willen toch gewoon maar één ding, het is hard en het is groot en het staat niet op de Dam.'


In Nieuwe Revu debuteert Willem Holleeder en reageert Bennie Jolink op de ophef die hij veroorzaakte met het schilderij waarop Wilders met Breivik en Hitler was afgebeeld. 'Ik laat zien waar de zieke ideeën van Wilders toe kunnen leiden (...). Ik wil mensen wakker schudden. De zanger van Normaal gaat op D66 stemmen. 'Bij gebrek aan beter.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden