Rutte: ik zat niet fout in Teeven-deal

Premier Mark Rutte vindt niet dat hij verkeerd heeft gehandeld in de Teeven-deal, de affaire over de schikking tussen de toenmalige officier van justitie Fred Teeven en drugscrimineel Cees. H.. Tijdens zijn wekelijkse persconferentie vrijdag zei hij dat hij meent dat hij in dit proces alles heeft gedaan wat hij kon doen. 'Maar het is wel: operatie geslaagd, patiënt overleden'.'

Tweede Kamerlid Fred Teeven geeft een reactie op het rapport van de Onderzoekscommissie Ontnemingsschikking over de Teeven-deal. Beeld anp
Tweede Kamerlid Fred Teeven geeft een reactie op het rapport van de Onderzoekscommissie Ontnemingsschikking over de Teeven-deal.Beeld anp

Rutte zei dat hij een regierol heeft als minister van Algemene Zaken, maar daarmee is hij 'geen minister van alle zaken'. De Teeven-deal was echt een zaak die het ministerie van Veiligheid en Justitie zelf aanging. Rutte was het ermee eens dat het ministerie oud-procureur-generaal Henk van Brummen een onderzoek liet doen naar de kwestie. Dat onderzoek was beperkt en leverde amper iets op.

Voormalig ombudsman Marten Oosting onderzocht de kwestie daarna op verzoek van de Tweede Kamer. Oosting constateerde dat er veel mis was met de deal. Ook in de politieke afhandeling ging veel verkeerd en werd de Kamer verkeerd geïnformeerd. Minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven traden af.

Een verslag van de herinneringen van Teeven werd volgens Oosting ten onrechte niet aan de Tweede Kamer getoond. Die herinneringen gingen over het bedrag dat met de deal gemoeid was. Nieuwsuur had onthuld dat het niet om 1,2 miljoen gulden ging maar om 4,7 miljoen.

Rutte en Teeven: het gesprek van de week

Ruttes vrijdagse persconferentie werd een verbeten vragenvuur over de Teevendeal, schrijft verslaggever Joost de Vries in onze politieke nieuwsbrief Dagkoersen.

'Ongepast en onkies'

De Kamer vroeg om het verslagje tijdens een debat, maar Rutte noemde het een 'kattebelletje', persoonlijke aantekeningen van een ambtenaar, die hij niet naar de Kamer kon sturen. Zelf sprak hij niet met Teeven over het bedrag, want dat vond hij 'ongepast en onkies', omdat het om werk in een vorige functie ging.

Volgens Rutte ging hij met de waardering van het 'kattebelltetje' af op het ministerie, op een moment dat hij geen tijd had er echt naar te kijken. 'Ik had het niet gelezen maar wel gezien' Ook vindt hij niet dat de notitie achter de hand is gehouden, want deze is gewoon naar Oosting gegaan.

Rutte zei dat het kabinet 'lering zal trekken' uit de conclusies van Oosting.

Rutte in The Voice of Holland

Columniste Sheila Sitalsing vergelijkt (+) het debat over de Teevendeal met The Voice of Holland: 'Tegen een decor van klatergoud schetste hij geanimeerd de situatie: ja, er waren mensen weggestemd en dat was sneu voor de personen in kwestie want ze konden hartstikke mooi zingen, maar het leven gaat door, verder is er hoegenaamd niets aan de hand en we moeten de zaken niet groter maken dan strikt noodzakelijk. Ach, u had nog een vraag? En hop, daar sloeg hij weer uitbundig op de knop van de rookmachine.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden