Rutte: Ik zal Orbán zeker aanspreken over grondwet

Premier Rutte zal morgen tijdens de Europese top de Hongaarse premier Viktor Orbán zijn zorgen overbrengen over de maandag aangenomen grondwetswijziging in Hongarije. Dat zei Rutte woensdag in de Tweede Kamer. Hij zei 'grote zorgen' te hebben over de ontwikkelingen in Boedapest.

Premier Mark Rutte in de Tweede Kamer. Beeld anp

Door de grondwetswijziging worden de mogelijkheden van het Constitutionele Hof om de grondwet te toetsen beperkt. Ook worden de mogelijkheden voor politieke campagnes beperkt, worden studenten verplicht om na hun afstuderen tien jaar in Hongarije te werken en komt er een verbod op dakloosheid. Volgens Rutte zijn deze wetswijzigingen 'zorgelijk'. 'Ik zal mijn collega er morgen plenair, maar ook bij persoonlijke contacten, zeker op aanspreken', aldus de premier in het debat over de Europese Raad van morgen.

D66 en GroenLinks drongen aan op het in gang zetten van een EU-procedure waarbij het stemrecht van Hongarije kan worden opgeschort. Zover wilde Rutte niet gaan; hij wil eerst wachten op de aanbevelingen van de Europese Commissie en de Raad van Europa.

PvdA-Kamerlid Michiel Servaes kondigde woensdagmiddag aan dat hij een motie gaat indienen waarin hij de minister-president oproept persoonlijk zijn zorgen aan Orbán over te brengen. Ook VVD-Kamerlid Mark Verheijen vindt dat Rutte dat moet doen. Hij sprak zijn angst uit voor 'een goulash-democratie'. Beiden wezen erop dat Hongarije als EU-lid gebonden is aan de principes van de democratische rechtstaat. Rutte zei tijdens het debat dat hij de motie een goed idee vond, omdat dit zijn optreden morgen meer gewicht zou geven.

Verschillende Europese instellingen hebben hun zorgen geuit over de ontwikkelingen in Hongarije. Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) liet dinsdag ook weten bezorgd te zijn over de wetswijzigingen in Hongarije.

Cyprus
De eurolanden denken aan een reddingspakket voor het noodlijdende Cyprus van zo'n 10 miljard euro, zei minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft dat verder. Eerder was sprake van een bedrag van 17 miljard, maar volgens Dijsselbloem wordt eraan gewerkt om dat bedrag flink omlaag te krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.