Rutte III schrapt dividendbelasting om buitenlandse bedrijven te lokken

Het nieuwe kabinet Rutte III schrapt de dividendbelasting van 15 procent. Dat is de belasting die bedrijven betalen op de winst die ze aan hun aandeelhouders uitkeren. Hiermee hoopt het kabinet buitenlandse bedrijven en investeerders naar Nederland te lokken. De verlaging van de vennootschapsbelasting van 25 naar 21 procent, een maatregel die al eerder uitlekte, heeft hetzelfde doel.

Beeld epa

De dividendbelasting verdwijnt per 2019, meldt de NOS. De afschaffing ervan kost 1,4 miljard euro per jaar aan belastinginkomsten. In de huidige situatie moeten bedrijven die dividend uitkeren 15 procent daarvan afdragen aan de belastingdienst. Aandeelhouders ontvangen dus maar 85 procent van het beloofde dividend, maar degenen onder hen die in Nederland belasting betalen kunnen de resterende 15 procent aftrekken van hun inkomstenbelasting (dit geldt voor particuliere aandeelhouders) of de vennootschapsbelasting (bedrijven die aandeelhouder zijn in een ander bedrijf).

Multinationals en fiscalisten pleiten al langere tijd voor afschaffing van de belasting op dividend. De belasting op de aandeelhoudersuitkering zou Nederland minder interessant maken als vestigingsland voor buitenlandse bedrijven en aandeelhouders. De laatstgenoemden - enkele uitzonderingen daargelaten - kunnen de belasting niet terugvragen bij de fiscus omdat zij in Nederland niet belastingplichtig zijn. Niet-Nederlandse aandeelhouders ontvangen dus minder dividend dan hun Nederlandse mede-eigenaren. Die inhouding van 15 procent op het dividend maakt het voor buitenlandse investeerders minder aantrekkelijk te investeren in bedrijven die in Nederland gevestigd zijn.

Europese regels

De dividendbelasting staat vanwege de verschillende behandeling van binnenlandse en buitenlandse aandeelhouders bovendien op gespannen voet met de Europese regels, zegt Peter Kavelaars, fiscalist bij Deloitte en hoogleraar fiscale economie aan de Erasmus Universiteit. Bij het Europese Hof van Justitie loopt hierover een zaak tegen de Nederlandse staat. Het Hof moet beslissen of de Nederlandse dividendbelasting in conflict is met het beginsel van vrij verkeer van kapitaal binnen de EU.

Vanwege de kritiek is de dividendbelasting in 2006 al afgebouwd van 25 naar 15 procent. Toch lag het volledig afschaffen ervan niet in de lijn der verwachting. Kavelaars: 'Dit besluit gaat tegen de internationale trend in. De EU moedigt dit soort belastingen, die geheven worden in het land waar de winst wordt gemaakt, juist aan om internationale belastingontwijking tegen te gaan.'

Belastingparadijs?

Door de afschaffing kan de 'Nederlandse route' om belasting te ontwijken vanaf 2019 aantrekkelijker worden. Of Nederland zijn reputatie van belastingparadijs daarmee versterkt 'hangt af van de andere belastingmaatregelen voor bedrijven in het regeerakkoord', zegt Kavelaars. Volgens het Financieele Dagblad zou het kabinet juist een einde willen maken aan een belastingvrijstelling die Nederland nu tot een populair toevluchtsoord maakt voor belastingontwijkende buitenlandse bedrijven.

Het kabinet wil volgens het FD belasting gaan heffen op betalingen van royalties en rente door brievenbusfirma's aan het buitenland. Grote bands als The Rolling Stones en U2 hebben juist domicilie in Nederland gekozen omdat Nederland geen royalties belast. Bono en Mick Jagger zullen de Amsterdamse grachtengordel dan waarschijnlijk de rug toekeren. 'Die twee maatregelen, afschaffing van de dividendbelasting en invoering van een belasting op royalties, geven een tegengesteld signaal af aan belastingontwijkende bedrijven', zegt Jan Vleggeert, universitair hoofddocent belastingrecht aan de Universiteit Leiden. Vleggeert pleitte deze zomer in de Tweede Kamer voor het invoeren van belasting op royalties en rentebetalingen om belastingontwijking via Nederland tegen te gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden