Rutte III moet hard werken om niet te eindigen als Balkenende IV

Uw politieke nieuwsbrief

Raoul du Pré
Het nieuwe kabinet presenteert zich aan het land. Beeld anp
Het nieuwe kabinet presenteert zich aan het land.Beeld anp

Goedemiddag. Op de 225ste dag na de verkiezingen is het dan toch zover: het land wordt weer geregeerd. Maar makkelijk zal het niet worden, het kabinet stort zich in een ongewis avontuur.

Hier zijn uw politieke Dagkoersen. Deze politieke nieuwsbrief per e-mail ontvangen? Regel het heel eenvoudig hier.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

DE FORMATIE
Dag 225

Even na het middaguur toonde het derde kabinet-Rutte zich dan toch eindelijk aan de buitenwereld. Er was hier en daar wat kritiek op de kleurkeuze van de minister van Defensie en op de schoenen van de minister van Volksgezondheid, maar wat in elk geval opvalt aan de bewindslieden op het bordes van paleis Noordeinde: het zijn er veel. Voor zestien ministers moeten we terug tot Balkenende IV. Daar bleek de conflictvermijding over de verdeling van de posten (dan maar een paar ministers erbij) een slecht voorteken. Het kabinet bleef een zekere vreugdeloosheid uitstralen en het eindigde in knallende ruzie.

Rutte III zal hard moeten werken om te voorkomen dat dit scenario zich herhaalt. Het regeerakkoord zit vol grote ambities, maar die zijn in veel gevallen nog nauwelijks uitgewerkt. Het klimaatbeleid is daarvan het sterkste voorbeeld. Nederland moet koploper worden in Europa. Niemand die daartegen protesteert. Maar dat kan zomaar omslaan als straks de tarieven van de energiebelasting, de vliegtaks en de kilometerheffing voor vrachtauto's bekend worden en de locaties voor de CO2-opslag op de kaart worden gezet. Minister Wiebes krijgt veel op zijn bord.

Bij thema's als het integratiebeleid, het softdrugsbeleid en de warme sanering van de intensieve veeteelt is het niet anders. Alles moet nog vorm krijgen in overleg met de sectoren, bedrijven, lagere overheden en andere bestuurlijke partners. Eerst woorden, dan daden, aldus het hoofdredactieel commentaar van de Volkskrant vandaag. Rutte III gaat onzekere jaren tegemoet.

Dat lijkt overigens ook de premier te beseffen, die vandaag in gesprek met muziekzender Radio 10 vertelde dat hij U2's megahit 'One' het beste vindt passen bij zijn gevoel over het nieuwe kabinet, 'omdat ik samen met vier partijen iets moois wil betekenen voor Nederland'.

Niet iedereen is overtuigd dat de minister-president de betekenis van het lied goed tot zich heeft laten doordringen.

Na 225 dagen eindelijk op het bordes. Beeld anp
Na 225 dagen eindelijk op het bordes.Beeld anp

KIJK EENS
Zonder koning!

Heel even nog, toen vlak voor de zomer een echte impasse leek te ontstaan, werd hier en daar geroepen om de terugkeer van de koning in het formatieproces. Willem Alexander met zijn vaste adviseurs: die zou wel raad weten.

Maar een meerderheid in de Tweede Kamer modderde stoïcijns door en zo kwamen er uiteindelijk toch weer vier partijen aan tafel, die er ook nog in slaagden om een regeerakkoord te sluiten. Zonder dat het paleis er ook maar de geringste bemoeienis mee had. Pas vandaag verscheen Willem-Alexander ten tonele, bij de beëdiging en op de bordesfoto.

Daarmee is de tweede formatie nieuwe stijl een feit, stelt Koningshuis-verslaggever Remco Meijer vast. Al was er wel één verschil met die van 2012: de koning is dit keer veel uitgebreider en consequenter op de hoogte gehouden van de vorderingen.

Onderweg naar de beëdiging: Halbe Zijlstra schudt de hand van de koning. Beeld anp
Onderweg naar de beëdiging: Halbe Zijlstra schudt de hand van de koning.Beeld anp

ADIEU
Rutte II

En zo is dan toch ook echt een einde gekomen aan het langstzittende naoorlogse kabinet. Namen die in deze nieuwsbrief de afgelopen jaren vrijwel dagelijks figureerden, gaan op in de mist van de parlementaire geschiedenis. Maar niet nadat sommigen nog één keer van zich lieten horen.

De twee opvallendste, zoals wel vaker: minister Dijsselbloem van Financiën die net voor vertrek nog even een meevaller van bijna een half miljard euro uit zijn mouw schudde en minister Schippers die op de valreep alsnog een prijsakkoord uitonderhandelde met medicijnfabrikant Vertex, waardoor honderden patiënten met taaislijmziekte hun hoopgevende medicijn vanaf 1 november alsnog vergoed krijgen.

En dan was er nog dat afscheidsfilmpje van vice-premier Lodewijk Asscher, die tot zijn opluchting een andere opvolger mocht verwelkomen dan hij had verwacht.

CDA'er Wopke Hoekstra krijgt van PvdA'er Dijsselbloem de sleutel van 's lands schatkist. Beeld anp
CDA'er Wopke Hoekstra krijgt van PvdA'er Dijsselbloem de sleutel van 's lands schatkist.Beeld anp

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Wilt u deze per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden