Rutte III krijgt nu snel vorm: Dekker naar Veiligheid, UWV-baas Bruins op Onderwijs

De VVD schuift Sander Dekker naar voren als minister van Veiligheid in het nieuwe kabinet-Rutte III. Dekker, nu nog staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, krijgt op dat ministerie hoogstwaarschijnlijk CDA'er Ferdinand Grapperhaus naast zich als minister van Justitie. De kans is groot dat VVD'er Bruno Bruins aantreedt als minister van Onderwijs. Hij was al even staatssecretaris op dat departement in het derde kabinet-Balkenende (2006-2007). Hij is nu de baas van uitkeringsinstantie UWV. Vermoedelijk krijgt Bruins oud-ChristenUnie-leider Arie Slob naast zich als tweede minister van Onderwijs.

Sander DekkerBeeld anp

Ook is duidelijk wie de drie vicepremiers worden: de Amsterdamse wethouder Kajsa Ollongren voor D66, Tweede-Kamerlid Carola Schouten voor de ChristenUnie en de Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge voor het CDA.

Gisteren werd op het Binnenhof al bevestigd dat CDA-routinier Ank Bijleveld het ministerie van Defensie onder haar hoede krijgt. ChristenUnie-Kamerlid Schouten wordt minister van Landbouw, die portefeuille wordt losgekoppeld van het huidige ministerie van Economische Zaken. Ollongren wordt gelinkt aan het ministerie van Binnenlandse Zaken, maar dat is nog niet bevestigd.

Steeds meer wordt duidelijk dat de formerende partijen kiezen voor vertrouwde namen die al ervaring hebben opgedaan op en rond het Binnenhof, voor of achter de schermen.

De jurist Grapperhaus, de kandidaat voor Justitie, is wel een nieuwe naam. Hij is sinds 2005 hoogleraar Europees arbeidsrecht aan de universiteit van Maastricht en sinds 1 april 2006 kroonlid van de Sociaal Economische Raad (SER). Hij is de oudste zoon van voormalig staatssecretaris van Financiën Ferd Grapperhaus. In 2010 was hij wel al voorzitter van de commissie die het CDA-verkiezingsprogramma schreef.

Bruno BruinsBeeld anp

De eerste namen zijn bekend. Wie zijn de ministers van Rutte III?

Halbe Zijlstra, Eric Wiebes, Wopke Hoekstra. Het waren de eerste namen die concreet worden gelinkt aan een post in het nieuwe kabinet. Goede keuzen?

Op het tweede gezicht: Carola Schouten
Carola Schouten - coalitieonderhandelaar namens de ChristenUnie en straks waarschijnlijk minister in Rutte III - is diep doordrongen van de plicht er voor anderen te zijn. En daarin gaat ze ver. 'Ik denk vaak: wie bewaakt haar grens?'

De belangrijkste plannen van het nieuwe kabinet
Na een historisch lange formatie is het kabinet Rutte III er eindelijk. Wij gidsen je door het regeerakkoord. Hoe wordt het geld verdeeld? Wat hebben de partijen binnengesleept? En op welke punten gaat de coalitie het moeilijk krijgen? Bekijk het Rutte III-filter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden