Rutte III: een kabinet voor werkend Nederland

Gepensioneerden gaan een onzekere tijd tegemoet. Hun pensioen wordt de komende jaren niet of nauwelijks verhoogd, terwijl de inflatie wel oploopt. Werkenden kunnen dat compenseren met looneisen en zullen dat volgens de ramingen ook doen.

De onderhandelaars Sybrand Buma (CDA), Gert-Jan Segers (ChristenUnie), Mark Rutte (VVD) en Alexander Pechtold (D66) presenteren later het regeerakkoord Beeld null
De onderhandelaars Sybrand Buma (CDA), Gert-Jan Segers (ChristenUnie), Mark Rutte (VVD) en Alexander Pechtold (D66) presenteren later het regeerakkoord

Dit blijkt uit de berekeningen die het Centraal Planbureau over het regeerakkoord heeft gemaakt. Het bureau voorziet gemiddeld 1,1 procent koopkrachtstijging waarvan bijna de helft wordt toegeschreven aan de coalitieplannen. Maar vooral onder gepensioneerden en onder alleenstaande uitkeringsgerechtigden zijn er velen die de komend jaren koopkracht inleveren.

Voor gepensioneerden, een kwart van alle huishoudens, voorziet het CPB gemiddeld 0,7 procent koopkrachtstijging. Daarbij noemt het CPB de sombere vooruitzichten voor pensioenfondsen nog niet. Als de financiële positie van pensioenfondsen voor 2020 niet is verbeterd, dreigen harde ingrepen, zoals pensioenverlagingen.

Dat valt samen met een pensioenhervorming die Rutte III-in-wording aankondigt. Die raakt ook de werkenden, maar vooral de ouderen onder hen. Want in 2020 wil het komende kabinet beginnen met het afschaffen van de doorsneepremie, de premie waarmee jongeren nu nog hun oudere collega's subsidiëren bij het pensioensparen. De overgang naar een leeftijdsonafhankelijke premie leidt ertoe dat jongeren relatief minder premie gaan betalen en oudere werknemers veel meer. Om te voorkomen dat 40-plussers een te hoge premie moeten betalen, moet er worden bijgelegd in de fondsen, onder meer via hogere premies. Het CPB raamde kosten eerder op ruim 50 miljard euro. De overgang kan over jaren worden uitgesmeerd, maar hierdoor zal er na 2020 toch weinig ruimte zijn voor pensioenverhoging, terwijl de premie wel stijgt. Het CPB boekt voor de overheid als werkgever vast 200 miljoen extra premie in voor 2021. Omdat ook werknemers pensioenpremie betalen, drukt dat straks de koopkracht. Dat kan weer gecompenseerd worden met loonsstijgingen en dat wordt eenvoudiger als de arbeidsmarkt krapper wordt. Maar dat drijft de inflatie op.

Uitkeringsgerechtigden zijn de tweede groep die het relatief vaak voor de kiezen krijgt. Hoe dat precies uitpakt is lastig te zeggen, omdat de koopkrachtgevolgen ook voor hen afhankelijk zijn van persoonlijke omstandigheden. Alleenstaanden krijgen bijvoorbeeld een lagere zorgtoeslag. Ook profiteren zij minder vaak van belastingkortingen die er zijn voor werkenden. Het goede nieuws voor hen is dat de coalitie niet tornt aan de koppeling van de uitkeringen aan de gemiddelde loonstijging. Verhoging ligt in de komende jaren dus voor de hand.

Werkenden gaan er intussen vrijwel altijd op vooruit. De laagstbetaalden het minst, 0,8 procent. Maar iedereen die modaal - 36 duizend bruto per jaar - of meer verdient, gaat er 1,4 procent op vooruit. Zij zijn de doelgroep die het meest profiteert van de versimpeling van het belastingstelsel.

Gezinnen met kinderen zijn spekkoper. Zij gaan er het meest op vooruit, 1,5 procent. Dat komt vooral door het verhogen van de kinderopvangtoeslag, het verhogen van de kinderbijslag en een hogere inkomensgrens voor het kindgebonden budget.

null Beeld null

Lees hier alles wat u moet weten over Rutte III

'Het is een samengeraapt zootje'
Bij de laatste landelijke verkiezingen ging bijna driekwart van stemmen in Tubbergen naar de vier partijen van het nieuwe kabinet. Toch is er daar weinig vertrouwen in Rutte III. 'Eerlijkheid is er niet meer in de politiek.'

Vertrouwen in de toekomst, maar ook angst voor de kiezer
Er gaat stevig geregeerd worden, is de boodschap die opklinkt uit het regeerakkoord. Maar uit de gedetailleerdheid ervan blijkt ook dat de coalitiepartners elkaar niet helemaal vertrouwen. En dan is er nog de grommende kiezer.

Een kabinet voor werkend Nederland
Gepensioneerden gaan een onzekere tijd tegemoet. Hun pensioen wordt de komende jaren niet of nauwelijks verhoogd, terwijl de inflatie wel oploopt. Werkenden kunnen dat compenseren met looneisen en zullen dat volgens de ramingen ook doen.

Koopkrachtverandering
Wat betekent die koopkrachtprognose nu écht voor u? Bekijk het hier.

'Alsof de verkiezingscampagnes nog maar net zijn begonnen'
Of er inderdaad geen ruzie komt, valt nog te bezien, schrijft Sheila Sitalsing in haar column. 'Ze wilden gisteren niet zij aan zij het Regeerakkoord presenteren. Ze zeiden dingen als 'denk maar heus niet dat we zijn gefuseerd of zo'.'

Leef nu, betaal later
Het kabinet maakt zichzelf financieel kwetsbaar, blijkt uit het regeerakkoord. In feite plundert het de schatkist voor de langere termijn.

Rutte III-filter
Na een historisch lange formatie is het kabinet Rutte III er eindelijk. Wij gidsen je door het regeerakkoord. Hoe wordt het geld verdeeld? Wat hebben de partijen binnengesleept? En op welke punten gaat de coalitie het moeilijk krijgen?

Wachters tegen Ruttes vacuüm
Daadkrachtig als Poetin komt hij aangemarcheerd terwijl de deuren voor hem worden opengehouden. Bescherming voor de mannen achter hem? Fotodetective Hans Aarsman analyseert het beeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden