Rutte III? De jongeren van CDA en GroenLinks moeten het nog zien

De coalitieonderhandelingen tussen de VVD, CDA, D66 en GroenLinks roepen gemengde reacties op bij de jongerenorganisaties van deze partijen. Waar de JOVD (VVD) en de Jonge Democraten (D66) enthousiast zijn over de optie die nu wordt verkend, ziet Dwars (GroenLinks) veel beren op de weg en onderhandelt het CDJA (CDA) fanatiek mee. Zij roept haar moederpartij vandaag op een breekpunt te maken van de herinvoering van de basisbeurs voor studenten. 'Geen basisbeurs, geen kabinet.'

Jesse Klaver bij verkenner Edith Schippers. Beeld anp
Jesse Klaver bij verkenner Edith Schippers.Beeld anp

Het CDJA verkiest de ChristenUnie als vierde partij bij het zogenoemde motorblok (VVD, CDA, D66) boven GroenLinks, onder meer omdat de ChristenUnie als enige andere partij ook voor de basisbeurs is. De jongeren van het CDA willen het leenstelsel terugraaien omdat 'de toegankelijkheid van het hoger onderwijs drastisch is afgenomen'. Bestuurslid Klaas Valkering schat de kans hoog in dat het CDA het breekpunt overneemt, omdat die partij zich de afgelopen jaren verzette tegen het leenstelsel. Als het CDA dat niet doet, roept de jongerenorganisatie het partijcongres bijeen en zal ze het regeerakkoord niet steunen.

Bij de JOVD geven ze de voorkeur aan GroenLinks als vierde partij. De jonge liberalen hopen met GroenLinks stappen te maken in het duurzaamheidbeleid en de energietransitie. 'Veel VVD'ers vinden het moeilijk om een voorkeur uit te spreken voor GroenLinks, maar duurzaamheid gaat niet over links of rechts', zegt bestuurslid Koen Bokhorst. Ook bij medisch-ethische kwesties ziet Bokhorst meer heil bij GroenLinks dan bij de ChristenUnie. Tegelijkertijd vindt de JOVD dat lastenverlichting absoluut in het regeerakkoord moet staan en erkennen ze dat daarover hard onderhandeld moet worden met GroenLinks.

Bij Dwars, de jongeren van GroenLinks, gaat de eerste voorkeur niet uit naar deze optie. Alleen verbeteringen op duurzaamheid binnenhalen is niet genoeg; ook het vluchtelingenbeleid moet humaner en de inkomensverschillen mogen niet groeien, zegt voorzitter Noortje Blokhuis. 'Groen en links zijn voor ons niet los van elkaar te zien.' Toch vindt Dwars het goed dat Jesse Klaver de gesprekken aangaat, vooral omdat hij tijdens de campagne al aangaf verantwoordelijkheid te willen nemen. Van breekpunten wil Blokhuis niet spreken, 'omdat het daar nog te vroeg voor is'.

De Jonge Democraten hebben juist weer wel een voorkeur voor een coalitie met GroenLinks als tweede progressieve partij. Duurzaamheid is een kernpunt voor de Jonge Democraten en daarop kan D66 goed samenwerken met GroenLinks. Volgens bestuurslid Koen Sijtsema is het voor D66 gunstig om geen flankpartij te zijn in de coalitie. Op sociaal-economisch beleid zien de Jonge Democraten samenwerken met de VVD en het CDA wel zitten, al leiden de landbouwbelangen van het CDA volgens Sijtsema wel tot moeilijkheden bij het vergroenen van het belastingstelsel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden