'Rutte II veroorzaakt dramatische daling pensioen'

De pensioenen zullen als gevolg van het nieuwe regeerakkoord dramatisch dalen. Door de forse beperking van de wettelijke pensioenopbouw per 2015 zullen jongeren na 40 jaar werken tientallen procenten minder pensioen krijgen dan de huidige generatie ouderen.

Premier Mark Rutte verlaat het ministerie van Algemene Zaken.Beeld anp

Pensioenfondsen hebben hier meteen na de presentatie van het regeerakkoord op gewezen, maar de pensioeneffecten van het akkoord raakten ondergesneeuwd door de commotie over de inkomensafhankelijke zorgpremie.

De pensioenen van toekomstige generaties zullen dalen doordat het nieuwe kabinet de pensioenopbouw fors verlaagt. Vanaf 2015 bouwen werknemers maximaal 1,75 procent van hun brutosalaris aan pensioenrechten op. Nu is dat nog 2,25 procent. Hiermee wil het kabinet op den duur structureel 1,1 miljard euro per jaar besparen.

Werknemers die meer dan 100 duizend euro per jaar verdienen, gaan er in hun opbouw nog meer op achteruit. Zij mogen voor het wat ze meer verdienen dan een ton helemaal geen pensioenpremie meer aftrekken.

Jongeren
De Pensioenfederatie stelt dat de maatregel met name desastreus is voor jongeren. Ouderen behouden de al opgebouwde rechten en hebben dus minder last. Volgens pensioenfondsen zullen velen het met minder pensioen moeten doen dan de minimumnorm van 70 procent van het middelloon.

Omdat werknemers per gewerkt jaar straks minder opbouwen, valt hun pensioen veel lager uit. Wie veertig jaar heeft gewerkt, kan een pensioen verwachten van 70 procent van het loon dat hij gemiddeld tijdens zijn loopbaan heeft verdiend, inclusief AOW. In de praktijk komt dat neer op minder dan de helft, en vaak maar 34 tot 40 procent, van het laatste salaris.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden