Rutte heeft zijn cadeau al binnen: een vlekkeloze nieuwe start

Vanwege het Sinterklaasfeest is in de Eerste Kamer het belangrijkste debat van het jaar, de Algemene Politieke Beschouwingen, een dag vervroegd.

Joost De Vries
Het was een heerlijk ochtendje voor Mark Rutte Beeld anp
Het was een heerlijk ochtendje voor Mark RutteBeeld anp

De fractieleiders hielden hun betoog op maandagavond, dinsdagochtend reageert premier Rutte. Kamervoorzitter Broekers-Knol houdt er de vaart in, want de senatoren willen graag op tijd naar huis. De premier beleeft zodoende een heerlijk ochtendje.

De afgelopen vijf jaar ontpopte Rutte zich als meesterpolderaar, gedwongen door een tekort aan zetels in de Eerste Kamer. De premier stelde zich bescheiden op tijdens elk bezoek aan de senaat. Zijn kabinet liep er desondanks enkele blauwtjes.

Rutte III is een ander verhaal. Dit kabinet leunt op de kleinst mogelijke meerderheid, maar die ene zetel boven de streep doet in de senaat zijn ontwapenende werk. Alle zorgen die in de Tweede Kamer leven komen ook in de Eerste Kamer voorbij - inkomensverdeling, dividendbelasting, gereguleerde wietteelt, schrappen van de referendumwet, ouderen, klimaat, migratie - maar de premier fietst met grote nonchalance door zijn antwoorden. Geen moment wordt hij uit balans gebracht.

PvdA'er Barth vraagt om een 'impactanalyse' van de verhoging van het lage btw-tarief. Niet nodig, zegt de premier, de opbrengst van die maatregel gaat via lastenverlichtingen rechtstreeks terug naar ondernemers.

SP'er Kox wil koopkrachtontwikkeling uitdrukken in 'centen in plaats van procenten'. De premier: 'Meneer Kox wil naar een politiek stelsel zoals we dat kennen uit Oost-Europa in de jaren tachtig.'

GroenLinks-senator Strik heeft kritiek op het kabinetsplan om broeikasgassen ondergronds op te slaan. Rutte: 'Dat willen we graag in de mix houden. We zijn zeer ambitieus. We gaan het allemaal verder uitwerken.'

Ook oppositiepartijen SGP, 50Plus en Partij voor de Dieren krijgen beleefd antwoord, maar Rutte houdt zijn gelijk in eigen zak. Op de islamkritiek van de PVV reageert hij zelfs met dedain en venijn, tot vreugde van andere fracties. Van coalitiepartners oogst hij complimenten.

Halverwege de middag hamert de Kamervoorzitter af en wenst iedereen een mooi Sinterklaasfeest. Rutte heeft zijn cadeau al binnen: een vlekkeloze nieuwe start in een Kamer die hem vijf jaar hoofdbrekens heeft gekost.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden