Rutte heeft eigen waarheid over EU

BRUSSEL - Terwijl Europese regeringsleiders vrijdagmiddag in Brusselse perszalen hun 'reuzensprong' naar een hechter Europa vierden, bleef Mark Rutte vasthouden aan zijn eigen waarheid. 'Er is geen sprake van versterkt economisch bestuur', hield de VVD-premier stug vol.


Ook al hingen er grote spandoeken aan de muren van het Europarlementsgebouw met de tekst 'Versterkt economisch bestuur', raakten 20 duizend vakbondsleden slaags met de politie omdat ze vinden dat er te veel macht naar Brussel gaat, en sprak de Duitse bondskanselier Merkel van de 'wil om politiek verder naar elkaar toe te groeien', Rutte zei: 'Het klopt gewoon niet.'


De premier verzet zich al weken met hand en tand tegen het beeld dat het nieuwe pact leidt tot een overdracht van Nederlandse bevoegdheden. Strengere regels om de euro te versterken: prima, daarvoor wil Rutte de soevereiniteit met 'wagonladingen tegelijk' overdragen. Maar op het gebied van economische samenwerking, het 'economische bestuur', dat blijft een kwestie van 'elkaar de maat nemen, niet de wet voorschrijven'.


Rutte staat daarmee geïsoleerd in Europa. Het staat zelfs in de preambule van het nieuwe pact: 'Dit pakket zal het economische bestuur van de Europese Unie versterken.' Commentatoren, politieke partijen ter linker en rechterzijde, academici, het is voor iedereen glashelder dat de 'economische coördinatie' zal leiden tot meer macht voor Brussel. Een 84 pagina's dik voorstel om de winstbelasting voortaan op dezelfde manier te definiëren in de zeventien eurolanden ligt al klaar.


Maar Rutte heeft te maken met een eurokritisch electoraat. Zijn grote concurrent op de rechterflank, de PVV, heeft van diepe euroscepsis een kroonjuweel gemaakt. En de partijen in de Tweede Kamer waarvan hij steun nodig heeft - de PvdA en de ChristenUnie - hebben hun handtekening gezet onder een oproep aan het kabinet om 'krachtig afstand te nemen van elke beweging naar een meer politieke unie.' Vandaar dat Rutte ook vrijdag, nadat het historische pact was getekend, volhield: 'Het is gewoon niet de werkelijkheid.'


Buitenland pagina 16 Commentaar Pagina 30

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden