'Rutte had naar Oranje moeten gaan, niet Dijkhoff'

Vrijwel unaniem wil de Tweede Kamer volgende week in debat met premier Rutte over de steeds nijpender situatie rond de asielzoekersopvang. Een groot deel van de oppositie wil dat premier Rutte de leiding neemt 'bij deze grote opgave om de mensen zo goed mogelijk op te vangen.' PVV-leider Wilders wil vooral weten wanneer rutte 'de grenzen sluit' en waarom het kabinet in Oranje 'democratie opzij heeft gezet'

Frank Hendrickx en Joost de Vries
Premier Rutte pleegt een telefoontje tijdens een werkbezoek in Atlanta in de Amerikaanse staat Georgia. Beeld belga
Premier Rutte pleegt een telefoontje tijdens een werkbezoek in Atlanta in de Amerikaanse staat Georgia.Beeld belga

De Kamer toonde zich dinsdag bij de hervatting van de middagvergadering zeer geschrokken over de gebeurtenissen van dinsdagavond in Oranje, dat overvallen werd door de plotselinge komst van nog eens 700 asielzoekers naar het kleine dorp. 'Rutte had naar Oranje moeten gaan, niet Dijkhoff', zegt SP-leider Emile Roemer. 'De premier is aan het duiken.' Hij verwijt Rutte op handelsreis te zijn in de VS, terwijl de aanwezigheid van de premier in Nederland nodig is.

'Nederland lijkt slecht voorbereid te zijn', aldus D66-leider Pechtold. 'Nu worden afspraken met gemeenten geschonden. Dat haalt het draagvlak voor de opvang onderuit.' SGP-leider Van der Staaij wil weten waarom het zo lang duurt om voldoende opvangplaatsen gereed te maken - waardoor verantwoordelijk staatssecretaris Dijkhoff nu vrijwel dagelijks met zijn handen in het haar zit. 'Veel capaciteit die we hadden, is afgebroken. Nu kost het erg veel tijd om die weer op te bouwen', stelt Van der Staaij vast.

Jesse Klaver van GroenLinks benadrukt dat Rutte 'premier is van 17 miljoen Nederlanders'. Hij wil dat Rutte een voorbeeld neemt aan zijn Duitse collega Angela Merkel en de vluchtelingenproblematiek naar zich toetrekt. Volgens Klaver betreft het niet alleen de portefeuille van Dijkhoff. Het gaat volgens hem ook over onderwijs, sociaal beleid en de woningmarkt; terreinen van bewindslieden Bussemaker, Asscher en Blok. Rutte zou de asielproblematiek op al deze vlakken moeten coördineren, meent GroenLinks.

Ook Klaver heeft de indruk dat Rutte zijn handen liever niet brandt aan de vluchtelingenkwestie. Hij roept de premier op om 'eerlijker te zijn richting burgers'.

'We doen alsof het een natuurramp is, alsof het ons overkomt.' Het antwoord van het kabinet - opvang in de regio en een strenger grensbeleid aan de randen van Europa - schiet volgens Klaver tekort. Een kortetermijnoplossing is er niet, stelt hij. 'Vertel dat het jaren gaat duren om iets te verbeteren in Syrië en zijn buurlanden, en dat vluchtelingen zullen blijven komen.'

Emile Roemer. Beeld anp
Emile Roemer.Beeld anp
Jesse Klaver. Beeld anp
Jesse Klaver.Beeld anp

Wilders scoort met asielproblematiek

De oppositiepartijen zien hoe PVV-leider Geert Wilders het onderwerp kaapt en er electoraal mee weet te scoren. Wilders weet veel aandacht te genereren met zijn toer langs gemeenten waar nieuwe azc's en opvangplekken dreigen te komen. De urgentie is des te hoger voor de premier om nu leiding te nemen, vinden Klaver en Roemer. 'Wilders' oplossing is geen oplossing', zegt Roemer.

Wilders zei vandaag dat hij 'het verzet' in Oranje begrijpt. 'Want Dijkhoff zet de democratie opzij.' Hij veroordeelde wel het geweld tegen de staatssecretaris. 'Dijkhoff moet van Oranje afblijven, maar mensen moeten ook van de auto van de staatssecretaris afblijven.'

Volgens de NOS zal de staatssecretaris een deel van zijn taken overdragen aan minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie. Hij zou zich volledig willen richten op de asielproblematiek.

Volgende week debatteert de Kamer over de opvang van asielzoekers.

Vluchtelingennieuws

Bekijk hier een special over het vluchtelingennieuws met interactieve kaarten.

Wilders dinsdag, in Purmerend. Beeld anp
Wilders dinsdag, in Purmerend.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden