Rutte: geen overwinning in debat Afghanistan

DEN HAAG - Premier Mark Rutte wil niet spreken van een politieke overwinning in het Afghanistandebat, deze week in de Tweede Kamer.

ANP
null Beeld anp
Beeld anp

'Gevoelens van trots, winst en verlies, ik vind het ongepast om dergelijk commentaar te geven als het gaat om zo iets ernstigs als het uitzenden van trainers naar Afghanistan. Het is nog steeds een moeilijk land met risico's. Dan past het niet dit soort observaties te geven', aldus Rutte.

Hij zei dat het gezien de situatie van een minderheidskabinet onvermijdelijk was dat er over de Afghanistanmissie achter de schermen overleg was. Dat zal in de toekomst nog veel vaker gebeuren, kondigde de premier alvast aan.

Langdurig
Verder maakte Rutte duidelijk dat de verbondenheid van Nederland met Afghanistan langdurig is 'in enigerlei vorm'. Hij wil niet vooruitlopen op de strategie medio 2014 als de trainingsmissie afloopt volgens de huidige planning. Maar hij wil ook niet 'autistisch vasthouden' aan de einddatum. Volgens hem moet op dat moment worden opgestaan voor de situatie die zich dan voordoet.

Het voortdurend uitleggen in de media van het besluit ziet Rutte als een manier om het draagvlak voor de missie in de samenleving te vergroten. Hij erkende dat onderzoeken veel weerstand onder burgers aangeven, maar volgens hem kun je je als politicus niet laten leiden door peilingen. 'Polls zeggen soms iets anders dan nodig is. Ik hoor u, u wilt die kant op, maar ik ga u uitleggen waarom we die kant opgaan', lichtte Rutte zijn strategie toe.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden