Rutte: geen garanties in Kamer voor missie Afghanistan

DEN HAAG - Premier Mark Rutte kan niet met zekerheid zeggen of een voorstel voor een nieuwe missie naar Afghanistan op een meerderheid in de Tweede Kamer kan rekenen.

ANP
Premier Mark Rutte in de Eerste Kamer. Beeld anp
Premier Mark Rutte in de Eerste Kamer.Beeld anp

'Er moet daar blijken of er een Kamermeerderheid voor is. Daar heb ik geen garanties voor', zegt de premier in een vraaggesprek met De Telegraaf.

De afgelopen maanden zocht het kabinet steun bij oppositiepartijen voor een politietrainingsmissie. Dat is nodig, omdat het minderheidskabinet van VVD en CDA in dit geval geen steun van gedoogpartner PVV krijgt. Daarom moesten de coalitiepartijen op een andere manier tot een meerderheid in de Tweede Kamer zien te komen.

Steun

Rutte zegt nu dat hij 'voor een groot deel' en 'in volle openheid' steun voor de missie zal moeten zien te krijgen. Formeel hoeft de Kamer niet met een missie in te stemmen, maar het is gebruikelijk dat de regering toch zoveel mogelijk steun zoekt in de Kamer. In de gesprekken die tot nu toe zijn gevoerd staat centraal hoe een trainingsmissie eruit moet komen te zien. Dan gaat het erom waar de politietrainers aan de slag gaan, onder welke voorwaarden dat gebeurt, hoeveel mensen er gaan en met welke partners kan worden samengewerkt.

Een verkenningsteam van agenten, militairen en diplomaten heeft in Afghanistan de mogelijkheden voor een nieuwe missie onderzocht. De verkenners hebben niet in Uruzgan gekeken. Nederland had tot augustus de militaire leiding in die provincie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden