Rutte geeft verbreken verkiezingsbelofte over Griekenland toe

Premier Mark Rutte geeft toe dat hij zijn verkiezingsbelofte dat er geen extra geld naar Griekenland zou gaan inmiddels 'niet helemaal' meer gestand kan doen. De eurolanden, inclusief Nederland, stemden er dinsdag mee in dat de rente op de Griekse leningen wordt verlaagd. Dat kost Nederland gedurende 14 jaar ongeveer 1 miljard euro.

Premier Mark Rutte tijdens zijn speech op het VVD-congres.Beeld anp

Rutte gaf de 'concessie' toe, dinsdag na het vragenuurtje. Volgens de premier is nu wel voorkomen dat er besloten zou worden over nieuwe leningen aan Griekenland of over het afschrijven op bestaande schulden, aldus de premier. Tijdens de verkiezingscampagne liet Rutte meermalen weten dat er geen extra geld naar de Grieken zou gaan.

Maandagavond besloten de ministers van Financiën van de eurozone samen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) onder meer om de rente voor Griekenland op eerder afgesloten leningen te verlagen. De rente op de ruim 130 miljard euro uit het gezamenlijke noodfonds wordt zelfs voor tien jaar afgeschaft. Ook krijgt Griekenland langer de tijd om de leningen af te betalen. Hierdoor moet de schuldendruk op het noodlijdende land verminderen.

Nederland loopt door deze maatregelen in de komende 14 jaar circa 70 miljoen euro winst per jaar mis, ofwel in totaal 1 miljard. Nederland derft dus inkomsten, maar door de maatregelen is voorkomen dat nieuwe leningen moeten worden uitgeschreven.

Pijnlijk
Ook PvdA-leider Samsom vindt het pijnlijk dat Griekenland meer tijd en geld nodig heeft, maar de maatregelen zijn volgens hem onvermijdelijk. 'Griekenland moet deze moeilijke periode doorkomen. Ik ben net zo boos als iedereen over hoe het gelopen is, maar aan boosheid heb je niks.'

Samsom durfde niet te voorspellen dat het hierbij blijft. 'Als alles goed gaat blijft het zo, maar het is niet uit te sluiten dat we nog meer zullen betalen aan Griekenland.' De tegemoetkoming aan het noodlijdende land is volgens de PvdA-leider nodig om een verergering van de schuldencrisis te voorkomen. Volgens hem zou Griekenland in een failliet ook Spanje en Portugal meesleuren, wat grote gevolgen zou hebben voor Nederland.

Samsom liet zich niet uit over eventuele gebroken verkiezingsbeloften van premier Rutte. 'We doen wat nodig is. We zien af van de winst op de leningen, net als alle andere eurolanden. Ik vind het eigenlijk wel goed dat we geen winst maken over de rug van de Grieken.' Hij noemde het kwijtschelden van schulden een 'heel zware maatregel' en zei blij te zijn dat die optie is afgewend. 'Griekenland heeft gedaan wat nodig is. De Grieken hebben het heel zwaar. Het land krijgt twee jaar extra om de bezuinigingen en hervormingen door te voeren.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden