Rutte geeft toe: commentaar op NRC was voorbarig

Premier Rutte had zich moeten onthouden van commentaar op publicaties van NRC Handelsblad over zijn partijgenoot Mark Verheijen. Die les trekt de premier vandaag, nu de integriteitscommissie van de VVD oordeelt dat Verheijen handelde 'in strijd met het integriteitskader van de partij'.

Premier Mark Rutte en Mark Verheijen (R) in de Tweede Kamer Beeld anp
Premier Mark Rutte en Mark Verheijen (R) in de Tweede KamerBeeld anp

Ook is Rutte nu van mening dat de commissie eerder met haar onderzoek had moeten beginnen. Ruim twee dagen kon de storm van controverse ongecontroleerd aanzwellen. Het eerste stuk in NRC over foutieve declaraties van Verheijen verscheen op woensdag 11 februari. In zijn tijd als gedeputeerde van de provincie Limburg sprong hij lichtzinnig om met provinciegeld, bleek uit het artikel. Vrijdagmiddag 13 februari schakelde het partijbestuur de integriteitscommissie in.

In eerste instantie noemde Rutte de berichtgeving 'opgeblazen en opgepompt'. Hij voelde zich geprovoceerd door de publicatie in NRC, zo zei hij vandaag in de persconferentie na de ministerraad. 'Het artikel presenteerde de zaken in een sfeer die mij een tikje tegen de borst stuitte. Achteraf besef ik dat het beter was geweest om niet te reageren.'

Ook VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra nam het voor zijn fractiegenoot op. Verheijen had 'ruiterlijk' zijn fouten toegegeven en kon daarom 'prima' zijn werk als Kamerlid voortzetten, was zijn eerste conclusie.

Drie keer in de fout

VVD'er Mark Verheijen jongleerde in zijn tijd als gedeputeerde van de provincie Limburg met verschillende functies. Hij handelde vaak op het randje van integer, meestal zat hij net aan de goede kant. Drie keer ging hij echt over de grens, oordeelt de Commissie Integriteit van de VVD.

Wanneer zat hij écht fout?

Premier Rutte in perscentrum Nieuwspoort. Beeld anp
Premier Rutte in perscentrum Nieuwspoort.Beeld anp

Hard oordeel van commissie
De integriteitscommissie van de partij hield de afgelopen weken alle controversiële declaraties tegen het licht en concludeerde vandaag dat Verheijen in zeker drie gevallen 'handelde in strijd met het integriteitskader van de VVD'. Verheijen stapte tegelijkertijd met publicatie van het rapport op en gaf zijn Kamerzetel terug aan de VVD.

Rutte noemt dat 'een persoonlijk drama' voor zijn partijgenoot. Verheijen is volgens hem een 'politicus pur sang' en 'iemand die 'geniet van het politieke ambt'. 'Voor de VVD is het verschrikkelijk omdat we een heel goed Kamerlid verliezen.'

Volgens de premier is de VVD 'de grootste partij van Nederland met ongeveer 1500 mensen in het veld'. 'Als de VVD wordt gebeld om mee te doen, om verantwoordelijkheid te nemen, zeggen wij altijd ja.' In een partij van dergelijk formaat kunnen dingen fout gaan. In dat geval moet de VVD 'de hoogste standaard' neerzetten, zei Rutte. 'Ik kan u garanderen dat als er iets misgaat, we het uitzoeken en onze verantwoordelijkheid nemen.'

Commentaar

Een slechtere campagnestart is nauwelijks denkbaar, schrijft Raoul du Pré, chef politiek van de Volkskrant in zijn commentaar.

Lees het hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden