Rutte geeft geen krimp over dividendbelasting

Uw politieke nieuwsbrief

Rutte spreekt over 'de harde-pecuniakant van de zaak'. Beeld anp

Goedemiddag. De oppositie haalt alles uit de kast om de omstreden afschaffing van de dividendbelasting weer van tafel te krijgen. PvdA-leider Lodewijk Asscher stelt voor het eerst schriftelijke vragen aan het kabinet en GroenLinks-voorman Jesse Klaver hoopt op een goddelijke interventie uit Brussel.

Helpen gaat het waarschijnlijk niet. Premier Mark Rutte wil het allemaal best nog een keer uitleggen, maar hij maakt geen enkele aanstalten om op zijn schreden terug te keren, zo bleek tijdens de wekelijkse persconferentie.

En verder: 50Plus houdt een traditie van zelfskastijding in stand.

Hier zijn uw Dagkoersen. Deze politieke nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Regel het heel eenvoudig hier.

Beeld Volkskrant

PERSCONFERENTIE VAN DE DAG
Rutte over 'de harde-pecuniakant van het verhaal'

Rutte was bij zijn wekelijkse persconferentie de geduldige onderwijzer die onvermoeibaar aan zijn trage leerlingen blijft uitleggen waarom de afschaffing van de dividendbelasting cruciaal is om Nederland 'rijk en succesvol' te houden.

'Ik snap heel goed dat er vragen zijn,' merkte Rutte nog maar eens op. 'Het gaat tenslotte om fors geld, 1,4 miljard euro.' Helaas zit er niks anders op, volgens de premier. Als die belasting niet geschrapt wordt, gaan we België achterna, waarschuwde Rutte. 'Daar hebben ze nog maar één internationaal opererend bedrijf over, InBev. De rest is vertrokken.'

Heeft Unilever dan gedreigd te vertrekken? Shell? AkzoNobel? Rutte blijft weigeren namen te noemen. Wel wees hij op 'de harde-pecuniakant' van de strijd om de hoofdkantoren. Zo doet het Verenigd Koninkrijk er momenteel alles aan om bedrijven naar Londen te lokken. Door net als Engeland de dividendbelasting af te schaffen, werpt Nederland een barrière op tegen die lokroep.

Multinationals voelen zich bovendien door de lage rentes en de aanwezigheid van goedkoop geld kwetsbaar voor vijandige overnames. Een afschaffing van de dividendbelasting kan al te activistische aandeelhouders kalmeren. Het kan ook andere bedrijven naar Nederland lokken. Rutte: 'Er is een defensieve en offensieve component.'

De oppositie zal niet overtuigd zijn. PvdA-leider Lodewijk Asscher heeft voor het eerst in zijn korte carrière als oppositievoerder vandaag een lange reeks schriftelijke vragen ingediend over de afschaffing van de dividendbelasting.

Rutte zal er braaf antwoord op geven, maar hij toont vooralsnog geen enkele aanstalten om de maatregel terug te draaien. Dinsdag moet de premier ook nog naar de Kamer komen voor een debat. Of de oppositie aan een dood paard trekt? De premier haalde zijn schouders op. 'Als de Kamer een debat wil, kom ik.'

Rutte legt het nog eens uit. Beeld anp

BRIEF VAN DE DAG
Klaver zoekt zijn heil bij de Europese Commissie


Naast Asscher blijft ook Jesse Klaver zich luidruchtig verzetten tegen 'het cadeautje van 1,4 miljard aan buitenlandse beleggers'. De GroenLinks-leider mocht donderdag al bij Pauw aanschuiven om zijn vermoeden te uiten dat de multinationals Nederland hebben 'gechanteerd' door te hinten op een vertrek. Vandaag zoekt hij zijn heil in Brussel.

Klaver heeft 'een brandbrief' geschreven aan de Europese Commissie. In het epistel prijst Klaver de Commissie voor haar optreden tegen belastingontwijkende bedrijven als Starbucks, Apple en Amazon, constateert politiek verslaggever Joost de Vries. Maar terwijl de eurocommissarissen 'belastingparadijzen voor multinationals dwingen een eerlijker speelveld te realiseren' maakt belastingparadijs Nederland het belastingklimaat voor multinationals nog wat aantrekkelijker.

'Door de afschaffing van de dividendbelasting ontstaat er een nieuwe route om via Nederland belastingheffing te ontlopen', meent de GroenLinks-leider. De Europese Commissie moet zich hierover uitspreken, vindt Klaver. Mochten de eurocommissarissen nog vragen hebben, is hij graag bereid tot een persoonlijk gesprek.

Moet Rutte hier wakker van liggen? Nee, oordeelt De Vries. 'Klaver kan een vriendelijk briefje terug verwachten, maar zal waarschijnlijk geen bijval krijgen van Moscovici en Verstager. Belastingbeleid is een nationale aangelegenheid.'

Klaver laat Rutte niet met rust. Beeld anp

ZELFKASTIJDING VAN DE DAG
50Plus gispt 50Plus

Ze blijken nog te bestaan: de onverbiddelijke evaluatierapporten vol zelfkastijding na een teleurstellend verlopen campagne. De PvdA is er na de monsternederlaag in 2017 wijselijk mee opgehouden, maar gelukkig houdt 50Plus de traditie levende. NRC Handelsblad heeft aan de vooravond van het partijcongres zaterdag in Zwolle de hand gelegd op een geheim, 22 pagina's dik 'Concept-rapport Evaluatie Verkiezingen 50Plus'.

Uitputtend wordt daarin opgesomd wat er allemaal mis ging tijdens de campagne. Er was niemand die boegbeeld Henk Krol kon 'preppen' voor belangrijke optredens, de lijsttrekker wist vaak niet waar hij moest zijn en sprak over dingen waar hij onvoldoende over wist, er was geen 'war room', ex-voorzitter Jan Nagel kwam eigenhandig met een breekpunt over de AOW-leeftijd en de leden voelden zich onvoldoende betrokken bij de campagne. De partij had het stuk liever geheim gehouden, maar de leden kunnen het nu wel lezen op de site van NRC.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Wilt u deze per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Henk Krol laat zijn hond zien. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden