nieuws

Rutte geeft geen krimp: ontslag Mona Keijzer na kritiek op coronapas was onvermijdelijk

Het ontslag van staatssecretaris Mona Keijzer was onvermijdelijk. Haar aanval op het coronabeleid was ‘way out of line’ en daarmee maakt zij zichzelf onmogelijk. Dat zei demissionair premier Rutte dinsdag in reactie op felle kritiek van PVV-leider Wilders.

Nienke Groenewoud
Mark Rutte maandagavond na alweer een formatiegesprek met informateur Johan Remkes.  Beeld ANP - Marco de Swart
Mark Rutte maandagavond na alweer een formatiegesprek met informateur Johan Remkes.Beeld ANP - Marco de Swart

Rutte werd dinsdag in het Vragenuur door Wilders ter verantwoording geroepen voor het ontslag van de bewindsvrouw. Keijzer sprak zich afgelopen zaterdag uit tegen het coronabeleid van het kabinet in een interview met De Telegraaf. Hierin uitte Keijzer grote twijfels over het invoeren van het coronatoegangsbewijs, waarmee bezoekers van onder meer cafés, restaurants en bioscopen sinds zaterdag 25 september moeten aantonen dat zij zijn gevaccineerd, genezen of getest. Zonder zo’n pas mogen ze niet naar binnen.

Wilders is woedend vanwege de gang van zaken. ‘Mona Keijzer sprak niets dan de waarheid. Maar het tegengeluid werd niet gekoesterd. Ze werd binnen een paar uur op straat geschopt. Tot zover de nieuwe bestuurscultuur.’

‘Kleurschakeringen’

Rutte benadrukte dat er heus wel ruimte is voor discussie en ‘kleurschakeringen’ binnen het kabinet, zeker als het gaat om beleid dat nog tot stand moet komen. ‘Maar dit ging echt over bestaand kabinetsbeleid. Op de dag dat de maatregelen in gingen.’ Daarom was het wat hem betreft niet mogelijk om met haar in het kabinet verder te gaan, omdat daardoor de staatsrechtelijke ‘eenheid van kabinetsbeleid’ zou worden geschaad.

Rutte vertelde dat hij de avond voor de publicatie kennis had genomen van het interview en dat hij er een ‘nachtje over had geslapen'. De volgende ochtend kwam hij samen met de drie vicepremiers en de minister van Economische Zaken en Klimaat tot de conclusie dat Keijzers uitspraken niet vielen onder de ‘accentverschillen’ binnen het kabinet die doorgaans best zijn toegestaan. ‘De uitspraken waren ondermijnend voor de steun van de maatregelen. Het was way out of line.’

Ook wees hij erop dat over de bredere toepassing van het coronatoegangsbewijs, waar Keijzer zich tegen uitsprak, al ‘lange debatten’ zijn gevoerd. De maatregel kwam er op advies van het Outbreak Management Team en kon rekenen op steun van een Kamermeerderheid.

Omtzigt

Onder anderen Pieter Omtzigt en Kees van der Staaij (SGP) vroegen naar het handelen van de premier omdat het besluit tot Keijzers ontslag niet werd genomen in een vergadering van de hele ministerraad, zoals het formeel wel hoort. Rutte meende dat er niet in strijd met het reglement van de ministerraad is gehandeld, omdat hij wel overleg had met alle vicepremiers.

Dat bracht het besluit naar zijn overtuiging in overeenstemming met ‘de gevoelens van de ministerraad’. Rutte: ‘Dat is vergelijkbaar met de benoeming van bewindslieden. Als zij worden benoemd doen we dat ook niet in een besluit van de ministerraad als geheel.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden