Nieuws

Rutte gaat om: kabinet gaat afschaffing dividendbelasting ‘opnieuw wegen’

Een jaar lang doorstond hij alle aanvallen op het plan dat vooral uit zijn koker kwam, maar nu gaat minister-president Rutte toch om: de afschaffing van de dividendbelasting wordt heroverwogen. 'Wij gaan het hele pakket opnieuw wegen', aldus de premier op zijn persconferentie na de ministerraad. 

Premier Rutte tijdend de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Het ingetrokken plan van Unilever om het hoofdkantoor in Nederland te vestigen, dwingt de premier op de knieën. De toch al hoge weerstand, binnen en buiten de regeringscoalitie, werd in de loop van vrijdag tot nog grotere hoogte opgevoerd. De partijleiders van de coalitie overlegden eerder vandaag telefonisch over de situatie na het besluit van Unilever. 

Rutte werd door dat besluit in grote verlegenheid gebracht. Dat de afschaffing van de dividendbelasting überhaupt in het regeerakkoord kwam, was immers vooral te danken aan het stevige lobbywerk van Unilever-topman Paul Polman vorige zomer. Die dacht de afschaffing nodig te hebben om de Britse aandeelhouders van het concern te overtuigen van de keuze voor Rotterdam. Nu die hoop ijdel is gebleken, staat Rutte met vrijwel lege handen. 

Hij noemt het besluit van Unilever 'teleurstellend' en herhaalt dat de afschaffing van de dividendbelasting deel uitmaakt van 'een breed pakket om het vestigingsklimaat in Nederland te versterken'. Dat hele pakket wordt nu heroverwogen. 'We hebben die maatregel niet voor één bedrijf genomen', aldus Rutte, 'maar het besluit van Unilever speelt wel mee.'

De premier wil niet ingaan op de vraag hoe het nu verder moet, maar gezien de weerstand bij met name de coalitiepartners D66 en ChristenUnie, zal het afschaffingsplan niet in de huidige vorm overeind kunnen blijven. Dat zadelt het kabinet op met een luxeprobleem, want als de afschaffing vervalt is er opeens 1,9 miljard euro aan onverwachte belastinginkomsten te besteden. 

Rutte benadrukt dat de maatregel deel uitmaakt van een breed belastingplan met daarin ook de verlaging van de vennootschapsbelasting en maatregelen tegen de brievenbusfirma's. Dat hele plan wordt opnieuw onderwerp van gesprek binnen de regeringscoalitie. 

Reacties:
Het besluit van het kabinet om de afschaffing van de dividendbelasting te heroverwegen is ‘een overwinning voor de democratie’. Dat stelt Jesse Klaver van GroenLinks. ‘Eindelijk ziet dit kabinet in dat afschaffen dividendbelasting niet heilig is. Totale waanzin dat één bedrijf een jaar lang het kabinet gegijzeld hield’

Werkgeversorganisatie VNO-NCW wil uitleg van het kabinet over de aangekondigde heroverweging van het schrappen van de dividendbelasting. De koepelorganisatie was en is voorstander van het afschaffen van de belasting. ‘We gaan in gesprek met het kabinet over de nieuwe weging die gaat plaatsvinden’, zo laat een woordvoerder weten. ‘Voor ons is het essentieel dat het vestigingsklimaat verbetert. De zaak rondom Unilever en de reacties in het Verenigd Koninkrijk laten zien dat Nederland hard moet blijven knokken om aantrekkelijk te blijven.’

‘Eerst zien, dan geloven.’ Dit is de eerste reactie van vakbondsvoorzitter Han Busker van FNV op het besluit van het kabinet om de afschaffing van de dividendbelasting te heroverwegen. ‘Het lijkt goed nieuws. Maar 10 november is niet van de baan. Zolang dit niet echt van tafel is, gaat die bijeenkomst gewoon door’, zegt Busker. Zaterdag 10 november organiseert FNV een manifestatie op de Dam in Amsterdam voor het behoud van de dividendbelasting.

Olie- en gasconcern Shell blijft voorstander van de afschaffing van de dividendbelasting. ‘We hebben consequent benadrukt dat dit belangrijk is voor de concurrentiepositie van Nederland en Shell’, zo laat een woordvoerder weten in een reactie op het besluit van het kabinet om de afschaffing van de dividendbelasting te heroverwegen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden