Rutte gaat nu zelf regeerakkoord schrijven

De PVV zag verdere samenwerking met het CDA niet zitten. Daardoor is de kabinetsformatie mislukt, aldus VVD-leider Mark Rutte. Hij wil nu zelf een regeerakkoord gaan schrijven.

Van onze redactie

Dat heeft VVD-leider Mark Rutte gezegd tijdens een persconferentie. Rutte's eigen partij wilde wel verder met het CDA. De twee fracties hebben beraad gehouden over de uitleg van CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen over de interne verdeeldheid binnen het CDA. 'Wij hadden er voldoende vertrouwen in dat er een goede samenwerking met de het CDA mogelijk is. Wij vonden de partij stabiel genoeg. De PVV heeft een andere afweging gemaakt.' Rutte noemde het ‘heel erg jammer’ dat het rechtse kabinet niet tot stand komt.

Op de vraag hoe ver de drie partijen al waren met het regeerakkoord, antwoorde hij: 'Ik denk dat de rechtse kiezers hun vingers zouden aflikken bij wat we al op papier hadden staan.'

Regeerakkoord

Rutte is klaar om nu zelf een ‘een proeve van een regeerakkoord’ te schrijven. De VVD-leider zei dat hij in eerdere formatie-onderhandelingen, over Paars-plus, genoeg van de posities van andere partijen te weten is gekomen. 'Het ligt nu voor de hand dat ik zelf aan de slag ga.' Andere partijen kunnen zich daarbij aansluiten. Rutte sluit daarbij geen enkele partij op voorhand uit.

In 1994 schreef PvdA-leider Wim Kok ook een proeve van een regeerakkoord. Dat leidde toen tot het eerste Paarse kabinet, met PvdA, VVD en D66.

]]>

Mark Rutte vrijdagmiddag tijdens de persconferentie (Screenshot live persconferentie) Beeld
Mark Rutte vrijdagmiddag tijdens de persconferentie (Screenshot live persconferentie)
Rutte en Wilders passeren elkaar bij de persconferenties vrijdagmiddag. (ANP) Beeld
Rutte en Wilders passeren elkaar bij de persconferenties vrijdagmiddag. (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden