Rutte gaat niet naar Brussel, écht niet

Uw politieke nieuwsbrief

Joost de Vries
Minister Carola Schouten op het Binnenhof. Beeld anp
Minister Carola Schouten op het Binnenhof.Beeld anp

Goedemiddag. Rutte blijft tot 2021 in Den Haag, zo beloofde hij vandaag. Ondertussen zette May een Brexitstap, gaat Wilders meedoen in Utrecht en heeft in Biddinghuizen de vogelgriep weer toegeslagen.

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u deze nieuwsbrief dagelijks per mail ontvangen? Regel het eenvoudig via volkskrant.nl/dagkoersen.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

UITSPRAAK VAN DE DAG
'Dat gaat niet gebeuren'

Nieuwssite Politico Europe tipte gisteren Mark Rutte als kandidaat om EU-president Donald Tusk op te volgen in 2019. Zodoende was de premier vandaag genoodzaakt die suggestie kordaat de nek om te draaien. 'Dat gaat niet gebeuren', zei hij tijdens zijn wekelijke persconferentie. Zo is het lot van een politicus. Laat je de deur naar een andere functie ook maar op een kier staan, dan ondergraaf je je huidige positie. Rutte maakt gewoon zijn derde termijn als premier af, zei hij. Die loopt tot 2021. Tenzij zijn kabinet eerder valt, maar over dat scenario wilde hij niet speculeren.

Premier Rutte in Nieuwspoort. Beeld anp
Premier Rutte in Nieuwspoort.Beeld anp

DEBUTANTEN VAN DE WEEK
Van Engelshoven en Schouten

Twee nieuwe ministers stonden deze week in de Kamer om de begrotingen van hun ministeries te verdedigen: Ingrid van Engelshoven (D66) van Onderwijs en Carola Schouten (ChristenUnie) van Landbouw. Verslaggever Remco Meijer volgde het debuut van Van Engelshoven, de vrouw die de afgelopen jaren bij D66 'de binnenboel' deed. Binnen de partij was ze de stille kracht achter partijleider Alexander Pechtold.

De spotlights van het parlement brachten haar deze week niet van haar stuk. Meijer: 'Ze spreekt ferm en ter zake, tegen zowel links als tegen rechts.' In haar eerste grote debat ontvouwde ze meteen haar visie op het onderwijs: geen onderwijsfabriek die 'generaties nuttige machines' produceert, maar een vehikel om mensen op te leiden tot 'volwaardige burgers' die zelfstandig en kritisch denken.

Verslaggever Robert Giebels keek naar het eerste optreden van Carola Schouten. Hij zag dat de boerendochter weet waarover ze spreekt. 'Ze houdt alle Kamerleden, die tot voor kort nog haar collega's waren, graag te vriend. Ze heeft oprechte waardering voor elke vraag, opmerking en kritiek ('niet gericht op deze minister, maar haar voorganger') uit de Kamer.' Het is een strategie die meer ministers toepassen in hun eerste debatten. Ook Van Engelshoven strooide met complimenten richting de Kamer en richtte zich met regelmaat tot individuele Kamerleden. Win the crowd, lijkt het devies.

Minister Ingrid van Engelshoven. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Minister Ingrid van Engelshoven.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

ONDERTUSSEN IN BRUSSEL
Brexitdoorbraak

'De Brexit is slecht nieuws, maar dat onderhandelingen hebben geleid tot dit resultaat is goed nieuws', aldus minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken op Twitter. Vanochtend vroeg kwam het bericht uit Brussel: de EU en het Verenigd Koninkrijk zijn het eens geworden over de drie belangrijkste knelpunten van het Brexitdossier. De Britten zijn bereid openstaande Europese rekeningen te betalen (prijskaartje 40 tot 60 miljard), de rechten van EU-burgers in het VK blijven gegarandeerd en de grens tussen Noord-Ierland en Ierland blijft open. Dit was de door de EU gewenste 'sufficient progress' die moest worden bereikt om de volgende stap te kunnen zetten: spreken over een nieuwe handelsrelatie met de Britten.

'Een historisch moment', schrijft correspondent Arie Elshout. Voor het eerst in de geschiedenis van de EU is een akkoord gesloten dat leidt tot een kleiner wordende Unie. Na een eerste weging van de resultaten komt Elshout tot dezelfde conclusie als Zijlstra: de EU verliest een lidstaat, maar lijkt voorlopig 'spekkoper' bij deze scheiding. 'De EU heeft niet alles binnengehaald wat het wilde, maar wel het meeste.'

De Britse premier Theresa May en Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker presenteerden vanochtend de resultaten van hun onderhandelingen. Beeld ap
De Britse premier Theresa May en Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker presenteerden vanochtend de resultaten van hun onderhandelingen.Beeld ap

ONDERTUSSEN IN UTRECHT
De PVV doet mee

De ambitie was torenhoog: na tien jaar lang slechts in enkele steden actief te zijn geweest, zou de PVV komend jaar in maar liefst zestig gemeenten gaan meedoen aan de raadsverkiezingen. Dat blijkt wat te hoog gegrepen, moest Geert Wilders vanmiddag toegeven in Utrecht. Het was nog niet gemakkelijk overal de lijsten te vullen.

Dat is wel gelukt in Utrecht, maakte de PVV-leider ter plekke voor het stadhuis bekend. Hij werd omringd door leden van de Utrechtse PVV-Statenfractie. Henk van Deun, Statenlid, gaat de lijst trekken. Zo is al langer de methode-Wilders: menig loyale PVV'er bekleedt dubbele of zelfs driedubbele functies.

Ook voor Rotterdam heeft hij genoeg kandidaten kunnen vinden, zei Wilders in Utrecht. De presentatie volgt later. Daar zal de PVV moeten concurreren met Leefbaar Rotterdam, de partij van Joost Eerdmans die in de campagne wordt gesteund door het Forum voor Democratie van Thierry Baudet.

PVV-leider Wilders in Utrecht omringd door Statenleden en beveiliging. Links naast hem Henk van Deun, lijsttrekker bij de raadsverkiezingen. Beeld anp
PVV-leider Wilders in Utrecht omringd door Statenleden en beveiliging. Links naast hem Henk van Deun, lijsttrekker bij de raadsverkiezingen.Beeld anp

ONDERTUSSEN IN BIDDINGHUIZEN
Hoogpathogene vogelgriep

Als vogel(/gevogelte) was je in 2017 je leven niet zeker in Nederland. Nadat met kerst vorig jaar in Zoeterwoude een kleine 60 duizend kippen werden gedood vanwege vogelgriep, gold vier maanden lang een ophokplicht. In de zomer werd fipronil ontdekt in kippenstallen. Met dank aan de sjacheraars van Chickfriend werden zo'n 2,5 miljoen kippen geruimd (zo meldde EenVandaag in september). Het eerste menselijke slachtoffer van fipronil moet zich nog melden. Ondertussen vindt toezichthouder NVWA nog steeds besmette eieren in de schappen.

Nu is de vogelgriep terug. En vermoedelijk van de hoogpathogene (zeer besmettelijke) soort. Het betreft een eendenfokkerij in Biddinghuizen. Alle 16 duizend eenden zijn vandaag meteen vergast. Vorig jaar november werden in Biddinghuizen ook al 190 duizend eenden afgemaakt vanwege vogelgriep. De ophokplicht is weer van kracht in heel het land.

Is minister Schouten de vrouw die iets gaat doen aan de intensieve (pluim)veehouderij? Het lijkt er niet op. Dit kabinet wil vooral een enorme trits aan onderzoeken doen naar de risico's van de hoge concentratie dieren in Nederlandse bedrijven. Die onderzoeken gaan enkele jaren (een kabinetstermijn) kosten.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Wilt u deze per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen.

De NVWA ruimt de eenden van een bedrijf in Biddinghuizen. Beeld anp
De NVWA ruimt de eenden van een bedrijf in Biddinghuizen.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden